2025 Olivier Ödüllerinin Snubs ve Sürprizleri

MoonMan

Member
Adaylar geçen ay Tony'ye eşdeğer olan Olivier Ödülleri için duyurulduğunda, 1964 müzikal “Fiddler on the Çatı” nın bir canlanması 13 adaylık ile hakim oldu. Ancak Pazar akşamı ödül töreninde, kazananların listesi daha dengeli oldu: “Fiddler” eve üç kupa aldı; Tıpkı John Lithgow'u Roald Dahl olarak oynayan “Riese” gibi; Ve “Benjamin Button'un Meraklı Örneği” nin halk müziği uyarlaması.

Matt Wolf ve Haberler'ın Londra tiyatro eleştirmenleri Houman Barkekat, kazananları ve yapımları bir Times çalışanı olan Eleanor Stanford ile tartıştılar.

Yeni yapımlar “devasa” Ve “Benjamin'in garip durumuPazar akşamı büyük kazananlardı. Bu İngiliz Tiyatrosu Eyaleti hakkında ne diyor?

Barekat
Özellikle kağıt üzerindeki bu oyunların hiçbirinin özellikle umut verici olmadığını düşündüğünüzde cesaret vericidir: Benjamin düğmesi Cornish -Volksmusik'e güvenen bir İngiliz balıkçı olarak; Roald Dahl ve yayıncısı, bir aksilikle ilgili iltihaplı bir makaleden parladı. Yine de her ikisi de başarıyla sahnelendi. Bize endüstri risk almaya istekli olduğunda, tiyatro müdavimlerinin alıcı olacağını söylüyor. Aynı şey “yıllar” için de geçerlidir – diğer bazı eleştirmenler kadar hevesli değildim, ancak sosyolojik bir anıyı izlenebilir tiyatroya dönüştürmek kolay bir iş değil. Eline Arbo, neden en iyi yönetmeni kazandığını anlayabilmek için hareket ve canlılık duygusuyla nüfuz etti.

KURT Her iki şov da temel kategorilerini kazanmalı – “Benjamin Button” için en iyi yeni müzik ve “Dev” için en iyi yeni oyun – ve bunu yaptı. Her ikisi de, özellikle en iyi yeni müzikal söz konusu olduğunda, Amerikan işlerini taçlandıran Oliviers'ın tarihi göz önüne alındığında ilginç bir şekilde İngiliz ve oldukça orijinaldir: “Hamilton” ve “Sevgili Evan Hansen” bu kategoriyi kazandı.

Dikkat çekici bir şekilde, Romola Garai bu yıl iki kez “Yıllar” ve “Giant” da görünüşleri için en iyi destekleyici aktris için aday gösterildi. “Yıllar” için kazandı. Garai sahnede ne çıkarabilir?

KURT
Garai'nin inanılmaz bir duygusal şeffaflığı ve direnci var. “Yıllar” da karakteri kürtaj yapmaya çalışır, seyircinin sık sık bayılacağı kadar yoğun bir sahne. Her aktörün böyle bir performans için cesareti olup olmayacağından emin değilim, ancak Garai, Dahl ile savaşmak için İngiltere'ye uçan canlı bir Yahudi Amerikalı yayıncı olarak “Dev” deki rolünden de ortaya çıkan yoğunluk üzerinde çalışıyor gibi görünüyor. Rol, Aya Cash tarafından oyunun yaklaşan West End transferinde devralacak ve Garai, Tuppence Middleton tarafından “Yıllar” da değiştirildi.

Barekat “Dev” deki performansınız inanılmaz derecede kontrol edilir: tutum ve kaynama enerjisinin bir karışımı. Karakter, Dahl ile bir ilişki kurmaya ve onu kamuya açık bir şekilde öngörmeye çalıştığında modlar arasında ustaca kayar. Hassas bir kedi fare oyunudur ve Dahl'ın tutarlı Blithess göz önüne alındığında bastırılmış sıkılaşmanız dramatik gerilimler oluşturur.

En çok aday gösterilen yapımların çoğu-“Çatıda Fiddler”, “Oliver!”, “Starlight Express” ve “Merhaba, Dolly!” – eski sahne savaşları vardı. Bir kurum olarak Olivers hakkında ne düşünüyorsunuz?

Barekat
Bence bu müzik tiyatrosunun seyircisinin doğuştan gelen muhafazakarlığı ile ilgili. Tanıdıkların rahatlığı ile ilgilenme eğilimindedirler, bu yüzden yeni müzikallerin kırılması gerçekten zordur ve adaylar sadece bu ticari gerçekliği yansıtır. Yılda bir joker kart için bir spektrum var – geçen yıl “Operasyon MinceMeat” idi, bu yıl “Benjamin düğmesi” – ama hepsi bu. Gerçekte, en iyi yeni müzik kategorisinde nispeten ince seçim oldu. “Neden bu kadar bekarım?” Daha önce kapalı ve “Natasha, Pierre ve 1812'den Büyük Kuyruklu Yıldız” mütevazı – ve her ikisi de aday gösterildi. “Benjamin Button” neredeyse varsayılan olarak kazandı.

KURT Ayrıca, Oliviers'ı sindirilmesi kolay olmayan orijinal çalışmanın tanınmasına atfetmek zorundalar: “Yıllar” ve “Dev” her ikisi de çok fazla izleyici soruyor.

John Lithgow Won için en iyi yeni parça ve en iyi aktör – Roald Dahl'ı yuvarlak bir karakter olarak sundu. Bu üretim nüansı yardımcı oldu mu?

KURT
Mark Rosenblatt'ın, insanların bir veya diğer kalıcı tavırla kaplanabileceği bir zamanda yönetmen düşünülmüş bir karşıt bakış açısı olarak iyi kurulmuş bir kariyerden sonra bir yazar olarak ilk parçası. Bununla birlikte, Nicholas Hytner ve Lithgow'un yönetmen yıldızı ekibinin, iki tiyatro gazisi ve uzun süreli arkadaşlarının, Rosenblatt'ın senaryosunu mümkün olan en iyi görünüm için verdiği inkar edilemez.

Barekat “Dev” in başarısının anahtarı, Dahl'ın İngiliz yayıncısı Tom Masller'in, Elliot Levey tarafından, en iyi aktörü destekleyici bir rolle kazanan ayrılmış bir aplobla oynadığı karakteridir. Maschler Yahudi'dir, ancak Dahl ile aynı İngiliz yatılı okul sisteminden geçtikten sonra Dahl'ın anti -semitizmi küçümseme eğilimindedir. Maschler Almanya'da doğdu ve kaç asimile göçmen sadıklarını ve kimlik hissini etnik kökenden çok daha fazla şekillendiriyor. Ve bu parça kolayca denemelerde olsa da, Maschler karakteri ona karmaşıklık ve nüans verir.

Lithgow var söz konusu Broadway'e “dev” getirmek istediğini. Kazananlar arasında hangi prodüksiyonlar New York transferi alabilir?

KURT
Bu zordur, çünkü New York'taki yükselen üretim maliyetleri Broadway'i her zamankinden daha fazla bir bok çekimi haline getirir ve bazı Londra isabetleri yakın zamanda ABD'de bir koklama resepsiyonu aldığından. “Benjamin Button” New York'un bir gözü olduğunu hayal ediyorum, burada F. Scott Fitzgerald'ın “Great Gatsby” nin daha fazla uyarlanmasının rahat bir Broadway koşusu yönettiğini – bu iki şovun daha farklı olamamasına rağmen.

En iyi oyuna aday gösterilen “Kyoto” Mothiton New York'a gitmezse şaşırırdım: Ana karakteri Amerikalı bir lobicidir ve ortak yönetmeni Stephen Daldry ve Justin Martin, Broadway'i kesinlikle biliyorlar. Broadway için teyit edilen bu yılki kazananlar arasındaki ilk gösteri, Studio 54'te sonbahar açılışını açıklayan Robert Icke'nin “Oedipus” mesane meclisi.

Barekat Bu aktarım mantıklı: “Oidipus” un bu yeniden yorumlanmasındaki siyasi drama, hem Mark Strong'un karakterinin yapısal optimizmasında hem de kampanya posterlerinin estetiğinde. Liberal bir politikacının felaket olduğu bir parça görmek için ilginç bir zaman.

“Benjamin Button” cazip bir seçim gibi görünüyor, çünkü seyirci hikayeye aşina olacak, ancak bence melankolik üretim ambiyansı Broadway'de iyi oynamayabilir. Ve Cornish halk müziği herkes için değil.

Geçen yıl Park Açık Air Theatre Des Regent'te yayınlanan “Fiddler on the Roof” un yeniden canlanması, “Hamilton” tarafından kurulan bir Olivier rekoru ile 13 ödül için aday gösterildi ve Pazar akşamı üç kupa aldı. Bu “kemancı” nasıl ölçüldü?

KURT
“Fiddler” Londra'da nispeten sık sık sahneleniyor, ancak önümüzdeki ay Barbican Center'a gidecek yönetmen Jordan Fein'in bu son versiyonu gibi Schmaltz'tan daha önce hiç görmedim, ardından Büyük Britanya turu izlemedim. Bir topluluğun müzikalinin konuları, hayal kırıklığına uğramış ve sürgün yeni rezonans notları olmaya zorlanıyor ve Adam Dannheissers Tevye, bir aile olmadan düşünceli bir kuvvetle bir aileyi izleyiciye götürdü.

Pazar akşamı Imelda Staunton, beşinci Olivier'i kazandı “Merhaba Dolly!. ““ İngiliz sahnesinin ve ekranın boyutlarından biri olduğunu söylemek adil mi?

KURT
Glenda Jackson ve Maggie Smith gibi İngiliz oyunculuk titanlarının ölümüyle Staunton, ceketlerini miras almaya hazır – Staunted'in de müzikallere karşı yazdığı ek bonus. Ayrıca, Staunton, 69, 69 ve ikinci Olivier ile aynı yaşı teyit eden Lesley Manville için de bir dava yapardım, bu sefer “Oidipus” için sadece önemli pozisyonu.

Kazananlar arasında sürprizler var mıydı? Ve eğer öyleyse, kim kazanmış olmalısın?

KURT
Norveç direktörü Eline Arbo'yu “Yıllar” için gördüğüme şaşırdım. Yarışması çok güçlüydü, ancak diğer adaylar arasında Nicholas Hytner ve Robert Icke tanıdık İngiliz yüzleri. Ve akşamın birçok alıcısı önceden kazanmıştı – bu yüzden karışıma bir kıta yetenek ve bir kadın eklemek güzel.

James MacDonald'ın “Godot'u Bekliyor” ve şimdiye kadar gördüğüm en iyi Simon Lipkin tarafından oynanan komik ve heartwer Fagin'in “Oliver!” İçin mükemmel bir şekilde canlanması için biraz daha fazla dikkatim olurdu.

Barekat MacDonald's'ın “Godot'u Beklemek” in daha fazla tanınmayı hak ettiğini kabul ediyorum. “Yıllar” için destekleyici bir rolle en iyi oyuncu kazanan Romola Garai tarafından biraz şaşırdım. Birkaç sanatçının dönüşümlü olarak ana karakteri Annie'yi tasvir ettikleri bir topluluk oyunudur – böylece “desteklemezler”. Sharon D. Clarkes, “ciddiyetin önemi” deki dikenli, İmpargian Lady Bracknell olarak benim için hak eden bir kazanan olurdu.

Son zamanlarda yüksek fiyatlı biletleri haklı çıkaran Londra tiyatrolarında düzenlenen birçok yıldızlı araç, ancak bu prodüksiyonlar ödüller söz konusu olduğunda çok iyi kesilmedi. Bu sıkıcı yapımların yaratıcı bir şekilde hayal kırıklığı yarattığı için mi?

KURT
West End'deki TV Yıldızları Lily Collins'in çıkışlarının “Barcelona” ve Oscar kazananları “Elektra” da Brie Larson ve Oidipus'ta “Oedipus” da Rami Malek'te tanınması ilginç. Bu, “Elektra” durumunda-böyle bir lassische incelemelerine değil, aynı zamanda tiyatronun normal konuklarını destekleyen bir fiyatlandırmaya da olabilir. Bununla birlikte, Film Stars'ı ziyaret etmek, Londra'nın sahnesindeki ilk çıkışı olan “13 Korku” için Adrien Brody'nin aday gösterilmesi görülebilir.

Barekat Bu yüzden ticari olarak, Oliviers şüphesiz bir döşeme faktörünü belirli bir zamanda yönlendirirler. Bu yıl Jamie Lloyd'un iki yıldızlı Shakespeare Productions – Tom Holland “Romeo ve Julia” ve Sigourney Weaver hazırdı – onu aday göstermesi gerekmeyecek bir ifadesi olmayacaktı.

Gelecek yıl Oliviers'dan hangi prodüksiyonları bekliyorsunuz?

KURT
Lloyd'un en genç “Hiçbir Şey Hakkında Çok ADO”, bu yıl için yetkilendirme sınırını bir gün sorusuyla kaçırdı, ancak gelecek yıl, özellikle ortak yıldızları Tom Hiddleston ve Hayley Atwell için oyunculuk kategorilerinde. Ve Ewan McGregor'un “Master Builder” daki Londra sahnesine yaklaşan umutları yüksek.

Barekat Royal Shakespeare Company'nin “Hamleti” Londra'ya transfer ettiğinde, Luke Thallon, oldukça özel olan başlık rolündeki performansı için aday göstermeyi başardı. “Richard II” de Jonathan Bailey de çok etkileyiciydi. Ama onlar erken.