90 yaşında, Wole Soyinka daha genç, daha iyimser benliğine kontrol edildi

MoonMan

Member
Hepimiz yorucu bir dünyada yaşıyoruz ve Nijeryalı yazar Wole Soyinka bağışık değil. Türler olarak emdiğimiz çekirdeğe bakmadıkça, uzun ömrü boyunca olduğu kadar sanat ve siyasete o kadar derin yatırım yapmıyorlar.

Geçen hafta bir sabah Brooklyn'de “Ben insan özgürlüğünün köktendincisiyim” dedi. “Bu kadar temel.”

1960'ların sonlarında, Nijerya'nın iç savaşı iken, çatışmaya karşı kendini heyecanlandırdıktan sonra iki yıl boyunca siyasi bir hapishane olarak tutuldu. Otuz yıl sonra, ölüm cezası olasılığının olmaması ile suçlandı, ancak onu takip eden diktatör ölene kadar yurtdışında kaldı ve yerini reform vaat eden bir rehber aldı. Her halükarda, Soyinka'nın 1986'dan itibaren küresel bir entelektüel Nobel Ödülü statüsünü kazandı ve akademi “canlı, genellikle şok edici” çalışmalarını ve “etkileyici, şiirsel olarak güçlendirilmiş diksiyonunu” övdü.

Geçen yaz 90. doğum günü yaklaştığında, “Ukrayna ve Gazze Şeridi'nin Çift Strike” olarak adlandırdığı şeye yanıt olarak alışılmadık bir hediye yapmaya karar verdi, bu da onu o kadar kötümser hale getirdi.

“Aylarca gazeteleri okumak istemediğimi, televizyon haberlerini görmek istemediğimi söylediğimi, sadece dışarı çıkmak, dışarıda kalmak ve hissettiğinin tadını çıkarmak istiyorum,” dedi, 1958 “The Bataklık taşıyıcıları” ndan yeni bir izleyici tiyatrosu için tiyatro önceki eşini veriyor.

Hem Nijerya'nın hem de Büyük Britanya'nın seslendirdiği derin, güçlü, güçlü, Melliflula sesiyle Soyinka derhal kendi diliyle toplandı: bu 'Ve ben, evet. “Ama aksi halde” manşetlerden kaçınmak için bile gözlerimi kaldırdım. “

Bakımı zordu ve “Uyanıyorum ve dünyanın gittiğini görüyorum ve tek benim olduğumu görüyorum. Ve kendimle ne yapacağım?”

Ancak kendini gevşetme girişimi, beyaz saçların kesme sargısı ile taçlandırılan bir raconteur mükemmelliği olan Soyinka'nın, sorduğumda neredeyse bir yumruk çizgisi olarak bahsedilmesinin başka bir nedeniyle sona erdi. Anlaşıldığı gibi, varlığı koşullarla gelmişti.

“Eh, altı ayın sonunda hediyem sona ermişti. Bu yüzden başka seçeneğim yoktu,” dedi ve güldü.

2018'de yeni bir izleyici için tiyatroda “Kalbini bir kutuya geri getirdi” adlı Adrienne Kennedy, şirketin sanat yönetmeni Jeffrey Horowitz'i “bataklık sakinleri” sundu.

Şimdi Kennedy Soyinka'nın oyunu defalarca öğretti ve Horowitz ondan bir açıklama istediğinde, vurgu ayetlerinde cevap verdi ve Soyinka'nın renkli insanlar için insan hakları mücadelesini yarıştı ve ona “en büyük yaşayan oyun yazarı” olarak adlandırdı.

Ekledi:

Orada. Kimse değil. Aksi takdirde kim. İçeri bakıyor. Binlerce

İtibaren. Unsurlar. Adam. Yüzler.

Ve o hazır. İle. Gözaltına alınmak

İçin. Olmak. Mahkumiyet

O. . A. Riese. .

Soyinka yaklaşık 24 yaşındaydı – ülkesinde ilk kez ve İngiltere'de yaşıyordu – “Bataklık sakinleri” yazdığında. Her ne kadar İngiliz bir sömürge olmasına ve Nijerya 1960'da bağımsızlık kazanana kadar, İngiltere'de “dünya dışı bölgelerde” olma hissi vardı.

“Diyelim ki zihnimin çok evde olduğunu söyleyelim” dedi. “Siyaset, gerçekler, iklim, yiyecek vb.

Parça 70 dakikalık bir tek oyunculu bir oyun ve Nijer Deltası'ndaki bir bataklık üzerinde stilts üzerinde oturan Alu ve Makuri'nin evinde oynuyor. Yetişkin oğlu Igwezu, sadece köyün yakınında eklediği hasatın sellerden kaybolduğunu belirlemek için içinde yaşadığı şehirden yeni döndü.

Üretim direktörü Awoye Timpo, Soyinka'nın bu erken çalışmada yazısının bir ticari markasını bile görüyor: “çok, çok kişisel olarak destan hissini” kavrama yeteneği.

“Diğer parçalarından bazıları -” Ölüm ve Kralın Binicisi “,” Yol ” – birçok sahneye sahip, birçok farklı şekilde hareket ediyorlar, ancak bu parça kompakt.” Dedi.

Soyinka, bu üretimin soruşturulmasına kadar bugün nadiren üretilen “bataklık sakinlerinin” varlığını unuttuğunu söyledi. “Bazı ülkelerde televizyonda yapıldı, ancak çağdaş parçalar ve endişeler tarafından geçildi” dedi.

İşi tekrar alır ve “ülkenin farklı bölgelerinden bir tür hibrit topluluk” için oğlunun iyimser temsiliyle acı verici bir şekilde karşılanır.

“Bu oyun şimdi bana tek tip bir toplumun yaratılmasıyla ilgili olduğumuz bağımsızlık sezonunun önceki akşamını çok canlı hatırlatıyor.” Dedi.

Sohbette Soyinka, fikirleri dövme, tartışma ve yeniden değerlendirme izlenimi verir. Ama hayatına açıklığının cesur olduğunu öne sürdüğümde övgüyü bir kenara temizlemek için akıllı.

“Cesur olduğunu sanmıyorum,” dedi. “Her zaman kendinizle yaşayabilmenin bir soru olduğunu açıklıyorum. Biliyorsunuz ya bir şeye ya da bir şeye inandığını biliyorsunuz.

Sanat ve siyaset onun için dahildir, ancak türbülansın sanatçılar için avantajlı olduğu romantik fikrini bozmamaktadır. “Barış için çeşitli” itiraf etti ve çalışmanın “olumlu bir şey çıkarmanın” bir yolu olduğunu ve “insan evrimi ile ilişkili olan limpet geni, yıkımı, zulmü, farklı türlerin değişkenlerini oluşturduğunu söyledi.

Bir zamanlar sürgünde yaşadığı, kendi kendini ima eden Amerika Birleşik Devletleri'ndeki son olaylardan endişe ediyor. Ayrıca buradaydı, “Kara Mücadele” olarak adlandırılırken ve meslektaşlarının sivil haklar hareketinde savaştığı kârın silinmesini görmek onu rahatsız ediyor: “Ovalanan tüm bu tutku.” Barack Obama'nın başkanlığına yanıt vermeye başladığında, bu ilerlemenin tersine döndüğünü fark ettiğini hatırlıyor – “şu anda hem incelikli hem de açık, açık, açık” dedi.

“Belki de bir yabancı olarak ve Afrika kıtasındaki kendi koşullarıma çok yoğun bir şekilde dahil oldu – diktatörlere, açgözlülükle, güç şehvetine karşı mücadele – belki bir şekilde dışarıda olabildiğim için içeri bakabiliyordum.” Dedi. “Çünkü benim en büyüğüm [American] Meslektaşları şöyle dedi: “Hayır, olamazdı.” Dedim ki: 'Tamam'. “

Donald Trump 2016 yılında başkanlığı kazandıktan sonra Soyinka, bu şirketin kısmen üyesi olmadığı belirlenen yeşil kartında birkaç makas aldı. Şimdi, Amerika Birleşik Devletleri'ne baktığını ve “Maga Land” i gördüğünü söylüyor.

“Bildiğim en üzücü gelişen fenomenlerden biri,” dedi Soyinka. Diyerek şöyle devam etti: “Devletlerde olanların bu kadar ilerici bir ülkede olması gerektiği için çok, çok üzülüyorum.”

Büyük Britanya, Almanya ve Canadalar da dahil olmak üzere yabancı hükümetlerin vatandaşlarını Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat etmeleri konusunda uyardıkları mevcut siyasi atmosfer göz önüne alındığında, kendilerini güvende hissedip hissetmediğini sordum.

“Ah, sürekli bir şey yaşamıştım,” dedi biraz gülerek. “Bu yüzden alıştım. Sokakta yürüdüğümde ve beni alabildiğinizde, sorunum yok. Dizüstü bilgisayarımın nerede olduğunu biliyorsun. Bulutlarda.”

Zaman ve deneyim, “Bataklık sakinleri” yazan umutlu genç adamı, laik yaşlı bir adamda, fırsatı hissine sahip bir hissi ile şekillendirdi. Ancak insanları “yandaki güç, diğerinde özgürlük” ile sürekli çatışmaya bağlı olarak görürse, savaş alanından vazgeçmedi.

“Bu erişilebilir idealizm hissini kaybettim” dedi. “Ama her zaman orada. Asla bir resmi kaybetmezsin, toplumunuzun ne olabileceğine dair bir projeksiyon. Acıyor.”