Andrew Rannells ve Josh Gad Başka Bir Kitapla Mücadele Ediyor (Mormon Olmayan)

MoonMan

Member
Josh Gad, Andrew Rannells ile Haziran 2010’da Los Angeles’ta bir prova odasında ilk buluştuğu zamanı hâlâ hatırlıyor. Birlikte oldukları sahnelerde Gad ne yaparsa yapsın Rannells gülmedi. Bir kez değil.

Rannells, South Park’ın yaratıcılarının yeni müzikali The Book of Mormon için seçmelere katıldı. O zamanlar Daily Show muhabiri olan Gad uzun süredir oradaydı. Yapımcılar onun ünlü olmasını istediler ve birkaçını ekran testlerine davet ettiler. “Hairspray” ve “Jersey Boys” filmlerinde yedek oyuncu olan Rannells uzaktan yakından ünlü değildi. Gad’ın kasırga enerjisiyle karşı karşıya kaldığında sessizliği seçti.

“Çok korktum. Ve bu beni gerçekten heyecanlandırdı” dedi Gad, Rannells’in gençliğinde gardırop yaptığı popüler tiyatro bölgesi Chez Josephine’de akşam yemeğinde. Gad, Rannells’a döndü. “Sen kapıdan girene kadar bu Tony’yi kilitledim. Ve Jersey Boys’ta beni yendiğin için hâlâ sana kin besliyorum.” (Gad’ın şaka yapıp yapmadığı belli değildi. Ayrıca Gad neredeyse her zaman şaka yapıyor.)

Mormon Kitabı 2011’de övgü dolu eleştiriler almak üzere yayınlandı; Rannells katı Mormon misyoneri Elder Price’ı, Gad ise ayakkabı bağları çok daha gevşek olan ortak evanjelist Elder Cunningham’ı canlandırdı. Her iki adam da Tony Ödülü’ne aday gösterildi ve ikisi de Catch Me If You Can filmiyle Norbert Leo Butz’a yenildi. Sonunda yakın arkadaş oldular ve akşam yemeğinde ton balığı tartarı ile ördek göğsü arasındaki parçalar, melodiler ve geri çağrışlardan oluşan bir senfoni ortaya çıktı. Aynı yemekleri ve aynı Diyet Kolaları sipariş etmişlerdi.

45 yaşındaki Rannells, yıllarını diğer Broadway şovlarında ve televizyonda “Mormon” olarak geçirdi (“Girls”, “Black Monday”, “Girls5Eva”). 42 yaşındaki Gad, o zamandan beri seslendirme yıldızı haline geldi (“Frozen”, “Frozen 2”, “Central Park”). Şimdi “Mormon” mekanlarının bir blok güneyinde ve bir blok doğusunda “Gutenberg! The Musical”da tekrar buluşuyorlar. Ön gösterimler 15 Eylül’de James Earl Jones Tiyatrosu’nda başlayacak.

“Gutenberg!” Alex Timbers’ın yönettiği ve Scott Brown ile Anthony King’in yazdığı bu düet, Broadway hastalığına yakalanan üvey çift Bud ve Doug’ı konu alıyor. Bir miras ve bir ev satışından elde edilen gelirle, hareketli matbaanın mucidi ve Gutenberg İncilini Bul’un yayıncısı Johannes Gutenberg hakkındaki son derece yanlış yönlendirilmiş ve trajik derecede az araştırılmış orijinal müzikali için bir yapımcı tutma umuduyla geceliğine bir Broadway tiyatrosu kiralıyorlar. .

İki eski arkadaşın Broadway’e dönüş için araç araması gösterişli bir proje gibi gelir. Ancak iki oyuncunun onlarca karakteri canlandırdığı ve toplam 107 beyzbol şapkası taktığı bu delicesine saçma gösteri, gösterişin sahne kapısında bırakılmasını gerektiriyor.

Akşam yemeğinde Gad, Timbers ona her birinde dizideki karakterlerden birinin adının yazılı olduğu 107 şapkanın fotoğrafını gönderdiğinde (muhtemelen!) şaka yaptı ve geri adım atmaya çalıştı.

Rannells, “Artık çok geçti” dedi.

“Biliyorum” dedi Gad. “Dün gece sözleşmemi okudum.”

Akşam yemeğinin ertesi günü, Alvin Ailey Extension’daki bir prova odasında Gad ve Rannells, Gutenberg’in ikinci perdesini (belki de “tökezlemeyi” vurgulayarak) tökezleyerek geçiriyorlardı. Gösterinin başlarındaki bir sahnede Bud ve Doug kendilerini seyirciye tanıtırken Rannells, belki de kazara Gad’ın suratına yumruk attı.

Gad, “Bu bir saldırıdır” dedi.

Rannells, “İçeri girdiniz” diye yanıtladı. Birkaç dakika sonra yan yana durup ürkütücü OOOO çağrıları söylüyorlardı.

Rannells yeşilin uyumlu tonlarında bir gömlek ve şort giymişti, dalgalı saçları kesinlikle mükemmeldi. Gad tamamen siyahlar içindeydi. O da buzlu kahve içti. Tipik enerji seviyesi göz önüne alındığında bu kötü bir fikir gibi görünüyordu. Öğle yemeği molasından sonra prova odasına hücum etti ve ağır vibratoyla “Zincirsiz Melodi” şarkısını söyledi. Ayrıca Sunset Bulvarı’ndan bir cümleyi tekrarladı: “Dünyaya hayal kurmanın yeni yollarını öğrettik.”

“Hayır” dedi Rannells. Gad’a sarıldı. Ya da belki ona Heimlich manevrasının hafif bir versiyonunu vermişti. Gad kaosun avatarı ve Rannells sırıtan kontrol rolündeyken bu aşağı yukarı onun yöntemi.

Mormon Kitabı’nın yönetmeni Casey Nicholaw bu zıtlığı fark etmişti. “Josh’un komedisi temelde ‘Bana iyi bak’ gibi. Beni sev.’ Josh orada bir yerde” dedi. “Ve Andrews sinsi. Andrew zarafet ve vakarla nasıl hareket edeceğini ve sonra da çekip gitmesini biliyor.

Her birinin farklı bir süreci, tarzı, etkisi var. Konuştuğum çalışanlar onları ünlü çizgi roman ikilileriyle (Laurel ve Hardy, Abbott ve Costello) karşılaştırdılar. Gad “Garip Çift”ten alıntı yaptı.

Akşam yemeğinde Gad, “Kesinlikle ondan daha kaygılıyım” dedi. “Dans öğrenmeye gelince çok korkuyorum. Cümleleri doğru okumaktan çok korkuyorum.” Gad kendisinin de hastalık hastası olduğunu ve Mormon Kitabı sırasında Rannells’in sahne arkasında bazen ona olası hastalıkları önerdiğini söyledi.

Gad, “Kötü bir çizgisi var” dedi. “Bunu artık söyleyebilirim.” Diyet kolasını yudumlayan Rannells bunu inkar etmedi.

Bu kötü gidişata rağmen dostluk sürüyor. “Mormon”daki başrol oyuncusu Nikki M. James, başlangıcı gördüğünü hatırladı. Yakın zamanda yapılan bir röportajda “Sahnede, sonunda birbirlerinin en iyi arkadaşı haline gelen çok farklı insanları canlandırdı” dedi. “Bu dostluk, dostluk, sevgi ve aile duygusu sahne dışında da açıkça hissedildi.”

Bu gösteri onları ayrılmaz kıldı. Rannells kasvetli bir tavırla, “Ben ölürsem ve Haberler’ta bir ölüm ilanı yayınlanırsa Josh’un adı da burada yer alacak” dedi.

Ve her biri hızla iptal edilen bir sitcom için The Book of Mormon’dan ayrıldıktan sonra (Gad için 1600 Penn, Rannells için Yeni Normal), sık sık tekrar birlikte çalışmaktan bahsettiler. “Forum Yolunda Komik Bir Şey Oldu” dizisinin yeniden canlandırılması tartışıldı. Aynı zamanda “Yapımcılar”ın yeniden canlandırılması da öyle. Yaklaşık dört yıl önce Timbers’ın (“Moulin Rouge”, “Beetlejuice”) başka bir fikri vardı.

Brown ve King (“Beetlejuice”) ilk olarak “Gutenberg!”i ortaya çıkardılar. 20 yıldan fazla bir süre önce. O zamanlar King, Manhattan Tiyatro Kulübü’nde müzikal tiyatroda stajyerdi. Çamur yığınını aramakla görevlendirildiğinde, çoğu yazar veya yazarlar tarafından söylenen ve çoğu umutsuz olan yeni müzikallerin kendi kaydettiği kasetleri ve CD’leri dinledi. King kendisinin ve Brown’un da aynı derecede kötü bir şey yazabileceğine inanıyordu. Daha da kötüsü.

King, “Bir müzikal için berbat bir fikir mi bulmaya çalışıyorduk?” dedi.

Ancak King’in patronuna şaka yapmanın bir yolu olarak başlayan şey, biraz daha gerçek bir şeye dönüştü. King’in belirttiği gibi, “Kendi aptal şeylerimize aşık olduk.”

2003 yılında Brown ve King, New York’taki Upright Citizens Brigade Tiyatrosu’nda gösterinin 45 dakikalık bir versiyonunu gerçekleştirdiler. Yaklaşık iki yıl sürdü. Bir yapımcının teşvikiyle ikinci perdeyi yazıp Londra’ya getirdiler. Ortaya çıkan gösteri hiçbir zaman gerçek Gutenberg’le ilgili olmadı; Bud ve Doug’ın hareketli yazı tipinin ve ortaçağ tarihinin nasıl çalıştığına dair yalnızca belirsiz fikirleri var. Bunun yerine, Broadway dileklerinin ve kinayelerinin sevgi dolu bir alay konusuydu.

Ancak Timbers’ın yönettiği 2006 Off-Broadway prömiyeri için yaratıcılar gerçek oyuncular Christopher Fitzgerald ve Jeremy Shamos’a yöneldiler, bu da filmin açlıktan ölmek üzere olan iki sanatçının – oda arkadaşlarının gerçekleştirdiği aptal bir rutinden çok gerçek bir gösteri gibi hissettirmesini sağladı.

Gösterinin Broadway’e taşınmasıyla ilgili konuşmalar vardı. Bu konuşmalar hiçbir zaman özellikle ciddi olmamıştı. Timbers daha sonra senaryoyu Gad’a iletti ve onun da Rannells’la paylaşacağını umuyordu. Aynen öyle oldu.

Oyuncular, Broadway müzikalleri için kötü bir an olan Mart 2020’de Los Angeles’ta bir okuma atölyesi için Brown, King ve Timbers ile yeniden bir araya geldi. Okuma iyi geçti. Başarılı olmak için Bud ve Doug’un arkadaşlığının tutkulu ve kırılmaz olması gerekir. Gad ve Rannells’de bu vardı.

Yaklaşık üç yıllık bir aradan sonra görüşmeler yeniden başladı. İki kişilik bir gösteri, özellikle oyuncuların aynı zamanda kendi ekibi gibi hareket ettiği ve tüm dekorları ve set parçalarını taşımak zorunda kaldığı bir gösteri çok zorlayıcıydı. Gad bunu “Mormon’dan bile daha samimi ama çok daha çılgın” olarak tanımladı. Yine de o ve Rannells aynı fikirdeydi.

Provada bu çılgınlık açıkça görülüyordu. İki adam sadece besteci Bud’ı (Gad) ve kitap yazarı Doug’ı (Rannells) değil, aynı zamanda beyzbol şapkalı diğer tüm karakterleri canlandırdı. Ve onları acemi yazarların getirdiği tüm saflık ve coşkuyla, ama aynı zamanda deneyimli bir müzikal tiyatro sanatçısının gerekli becerisiyle oynamaları gerekiyordu çünkü kötü oyunculuk ve kötü şarkı söylemek uzun süre eğlenceli olmuyor.

Gad, “Başka türlü Broadway’de yer almayacak olan oyuncuların tam anlamıyla yaşanmış karakterlerini canlandırmaya kararlı olmalısınız” dedi.

Rannells içini çekti: “Bu kelimenin tam anlamıyla şapka üstüne şapka, şapka üstüne şapka,” diye içini çekti.

Şapka bir yana, oldukça iyi vakit geçiriyor gibi görünüyorlardı, özellikle Rannells’in bir martıya saldıran bir kartalı canlandırdığı, tüylü bir kızı canlandıran Gad’ın ise seksi, ürkütücü bir iskelet dansı yaptığı sahnede.

Sadece iskeletler ve martılar değildi. Bir Broadway gösterisinin açılışını yapmak streslidir. Rannells, “Sanırım gerçek insan terimiz bizi ele verecek” dedi. “Gösteriden 10 dakika sonra gerçek bir karmaşaya dönüşeceğim.” Yakında en iyi arkadaşım varken bir Broadway gösterisinin açılışını yapmak farklı bir şekilde stresli. Ama aynı zamanda oldukça hoş. “Gutenberg!” üçüncü tekrarda birbirini kalın ve ince bir şekilde destekleyen iki karakter hakkındadır. Gad ve Rannells’in de işaret ettiği gibi bu durum oyuncuları da etkiliyor.

Gad, “Bazen dizi çok yorucu olduğu için düşüp ağlamak istiyorum” dedi. “Sonra Rannells’e bakıyorum ve ‘Tamam, beni tutacak’ diyorum.”

Rannells’e dönerek şunu ekledi: “Artık ‘Jersey Boys’a sahip olduğunuza çok sevindim. Artık gerçekten doğru seçimi yaptıklarını düşünüyorum.”