Bir bozucu soruyor, New York nihayet “Doom” için hazır mı?

MoonMan

Member
Barking Doberman -Zincir Link Facce ve doğrudan Berlin Kulübü sahnesinden gelmiş gibi görünen sanatçılar ultra Alman performans sanatçısı Anne Imhof'u yaptı.

Ancak geçen hafta, Manhattan'daki Park Avenue Armory'deki “Doom: House of Hope” için ilk provasında, görünürde köpek yoktu.

Ancak, hala çok genç olan bu inanılmaz güzel aktörler vardı. Silah odasının prova odalarından birinin dibine yayıldılar, piyano üzerinde oturuyorlar, hareket parçalarını veya hatları Shakespeare'in “Romeo ve Julia” nın işaretli kopyalarından – yeni projenin başlangıç noktası – provalar.

Eserlerinin şiddetli, bazen aggro estetiği olan Imhof, aktörlerin çok fazla liderlik etmedikleri nazik, gözlemlenen bir varlıktı, ancak nasıl yapmak istediklerini sordu – bir bale örneğinin katıdan tamamen farklı.

Berlin'deki 46 yaşındaki sanatçı, “Kazadan, kazalardan ve planlanmayan şeyleri sayıyorum” dedi. “Oyuncuların bir ajansa sahip olması için yeterli açıklık olmalı.”

Imhof, 2017'de Alman pavyonundaki endişe verici kurulumunun açgözlü Altın Aslan Ödülü'nü kazandığı 2017'de Venedik Bienali'nde sahneye çıktı. 20 yılı aşkın bir süredir evanjelizasyon yapan New York Bienali'nin kurucusu ve direktörü Roselee Goldberg, “Almanya veya Avrupa'da yaşamayanlar için bu parça ile tam olarak kuruldu.” Dedi. Diyerek şöyle devam etti: “Bu güçlü bir devralma oldu – geniş bir seyirciyle büyük bir ortamda mümkün olanın dizginlerini aldı.”

3 Mart – 12 Mart tarihleri arasında New York seyircisi, silah odasının 55.000 metrekarelik sondaj salonunda en büyük performanslarını ortaya koyarsa Imhof'un çalışmalarını görme fırsatı bulacak.

Provaların amorf ruh haline rağmen, büyük bir şeyin ortaya çıktığı konusunda yeraltı hissi vardı. Yaklaşık 50 sanatçı, üç saat içinde Shakespeare'in romantik trajedisini yeniden yorumlayacak. 26 Cadillac Escalades, bir okul fitness stüdyosuna, geri sayım saatine sahip bir jumotone ve araç radyolarında oynayan bir korsan radyo istasyonuna benzeyen bir yere park edilmiş. Sanatçılar arasında kaykaycılar, Amerikan Bale Tiyatrosu dansçıları ve bir formun “Flexers” uygulayıcısı, kısmi dans salonu, 1990'ların sonlarında Brooklyn'de oluşturulan kısmen hip-hop yer alıyor.

İşbirliğine derin bağlılığıyla tanınan IMHOF, rolünü, birçoğu yıllardır kendi kararlarını vermek için birlikte çalışan yaratıcı türler için bir iskele olarak görüyor. Sanatçılar için talimatlar: “Sıkışana kadar bir poz tutun” veya “jest acımasız veya saçma olana kadar hareket edin ve sonra bu noktaya basar.”

IMHOF yöntemine yerleştirilmiş tüm belirsizlik ile, bu mağara benzeri alanda daha fazla karmaşıktır. IMHOF, “Bu sefer bir senaryomuz var, bir gösteri kitabımız var, bir dans skorumuz var, bir bale değerlendirmemiz var, çılgın görünen bir puanımız var çünkü bu sadece herkesin nerede olması gerektiğine dair çizimlerim.” Dedi. “Sanki beni deli ediyormuş gibi, ne kadar skor var,” diye ekledi gülerek, “Sanki beni deli ediyormuş gibi, ne kadar skor var.”

Birkaç aktör Romeo ve Julia'nın rollerini aynı anda devralır ve döküm cinsiyetin ekonomik bir virajıdır. “Gerçekten görmek istediğim fotoğraflar çekiyorum” dedi. “Romeo ve Julia'nın bölümlerini dans eden iki kadın görmek istiyorum. Cinsiyete özgü bir bale görmek istiyorum. “

Başka bir sırada, oyun ana karakterlerin ölümleri ve hikayenin başlangıcı ile başlar – “Onu tersine çevirmeyi ve dinamikleri daha umutlu hale getirmemizi seviyorum” dedi.

Bu umut kesinlikle Venedik'teki bienal parçası olan “Faust” havasından bir ayrılıştır. Seyirciler, 1938'den bu kötü şöhretli köpekler tarafından kuşatılmış faşist Alman pavyonuna girdiler. İçeri girer girmez, garip, ritüel aktiviteler yapan, yangınlar kuran, mastürbasyon yapan, şarkı söyleyen veya cep telefonlarına cam ve çelik zemin altında derinleşen aktörlerle tanıştılar. Beş saatlik etkinlikte puanlarda, klostrofobik bölgedeki kitleler arasında yürümeye, şarkı söylemeye ve çığlık atmaya geldiler, arka planda endüstriyel müzik, “cehennemden podyum şovu” olarak eleştirmen olarak adlandırıldı. Estetik, şirket mimarisi Balenciaga ve Berlin gece kulübü sahnesini destekledi; 21. yüzyıldan itibaren açıkça genç bir insanların rahatsızlığı ile doluydu.

Pavilion koşusu sırasında doluydu; Çizgiler iki saate kadar idi. Kritik reaksiyon çok hevesliydi, ancak bazıları işin fotojenik kalitesiyle ertelenmiş olmasına rağmen – ciddi sanat olmak için çok Instagram tel miydi? – diğerleri açık bir siyasi açıklama yapmayı reddettikleri konusunda şüpheliyken. Riverside, California Üniversitesi Medya ve Kültürel Araştırmalar Profesörü Judith F. Rodenbeck'in bir konuşmada hatırladığı gibi: “Yabancılaşma ve saldırganlığın faşizme sahip olup olmadığını veya sadece onu estetikleri ödünç alması gerektiğini görmek zordu.”

2021'de Imhof'un “Doğa Mortes, Tableaus Vivants”, Paris'teki büyük Palais de Tokyo'yu çok seviyeli bir sahneye dönüştürdü. Kendi resimleriyle doldurdu – ortama olan bağlılığı, işini sürmeye devam ediyor – ve Théodore Géricault'dan Rosemarie Dry'ye kadar diğer sanatçıların çalışmaları.

“Doom” IMHOF'un New York'taki ilk gezisi değil – 2015 yılında MoMA PS1'de “anlaşma” sundu. (O zaman MoMA PS1'in direktörü olan Klaus Biesenbach, Armory Show'un küratörüdür.)

IMHOF, “Bir şekilde ABD ile yüzleşmek için çok erkendi,” dedi. “Amerika'yı daha iyi tanıyor olsaydım, asla böyle bir parça yapmazdım. Avrupa ve Fransa'da uçtu – tavşan gibiydiler – ama hayvan hakları aktivistleri adımı burada internete koydular. “

Bu kez, son yıllarda New York ve Los Angeles'ta yaşadığı için farklı olmasını umuyor. Ayrıca, sahne sanatları için New York Halk Kütüphanesi ve kendilerini Amerikan Balesi'ne, şehrin dans sahnesine, tüm “kıyamet” şekillendiren sahne sanatları ve dans eleştirilerinin tarihine kazdıkları Getty Araştırma Enstitüsü'nde araştırdı.

“Americana” faktörü on bire dönüşür. Şehirde projeyi ilan eden poster, Star Cross Song Lovers ailelerini lise maskotu ve takım şapkalarında bir kurt olarak temsil ediyor. Set tasarımı, IMHOF'u cumhurbaşkanının ve ABD otokulluğunun otobanlarına bağlayan bir araç olan tank benzeri SUV'lar tarafından bir falanks tarafından çarpılan bir baloyu anımsatıyor. Bir noktada Corps de Balesi bir çizgi dansı olacak. Müzik, Bach ve Mahler tarafından, aynı zamanda Rap, Jim Morrison ve Frank Sinatra tarafından Imhof ve çalışanları tarafından oluşturulan bir puanla yansıtılır ve alıntılanır.

Birçok Amerikalının hissettiği korkuya işaret eden başlığa rağmen, Imhof, Başkan Trump'a doğrudan bir cevap olmadığı konusunda ısrar ediyor, çünkü en azından üç yıldan fazla bir süre önce oyun üzerinde çalışmaya başladığı için. “Kurtlar ve aslanlar başlangıçta kırmızı ve mavi giymişti ve hayır, hayır, işe yaramayacağını fark ettim, çok fazla bir açıklama. Amerika'ya gelmek ve Amerikan siyaseti konusunda yüksek sesle olmak istemiyorum. “

Bu da eklediği anlamına geliyor: “Özellikle hükümetin sizin ve birçok çalışanınızın ait olduğu trans- ve queer topluluklarına yönelik baskıcı eylemlerde, kariyerim ve bana açık olan olasılıklarla ilgili olarak ayrıcalıklı bir konumda olduğumun farkındayım”.

IMHOF, elektronik müzik ikilisi amnezi tarayıcısının emektarı Ville Haimala da dahil olmak üzere Avrupa ve ABD'ye dağılmış çalışanlarla derin ilişkiler kurdu. çok disiplinli sanatçı ve koreograf Jerome; Aktör Levi Strasser (“Açlık Oyunları: Şarkı Kuşları ve Yılanların Balladesi” nden); Stockholm ve Paris merkezli bir model olan Sihana Shalaj; Ve William Forsyth'de dansçı ve koreograf Josh Johnson.

Yeni yüzler arasında Broadway'de “Matilda” da başrol oynayan Talia Ryder. Klasik eğitimli bir piyanist olan Jacob Madden; ve Amerikan Bale Tiyatrosu'nun ana dansçısı Devon Teuscher.

Ve sonra, dokuz yıldır çalışmasının ayrılmaz bir parçası olan -sanatçı, müzisyen, şarkıcı ve besteci, kostüm tasarımcısı ve döküm direktörü olarak olan Amerikalı ressam, Balenciaga modeli ve eski romantik IMHOF ortağı Eliza Douglas var. Kendi resimleriniz IMHOF'un kurulumlarında belirgin bir şekilde gösterildi. (Sanat veya heykel içermeyen “Doom” da değil – “Nesne istemedim” dedi IMHOF.)

Douglas ve Imhof, Douglas'ın Imhof'un mezun olduğu Stäedelschule'nin öğrencisi olduğu 2015 yılında Frankfurt'ta bir araya geldi. Douglas'ı Berlin'deki Hamburg tren istasyonundaki “Angst” şovuna davet etti. Douglas, “Denettiğim komik bir his aldım,” dedi. İkisi toplanmaya başladı ve işbirliği organik olarak gelişti. “Hayatımıza çok dokunuyordu. Oturma odamızda otururduk ve garip bir şey yapardım ve o isterdi ve bu işin bir parçası olurdu ”dedi Douglas. “Her zaman senin için performans gösterdim.”

Bağlantısının yakınlığı, romantizm sona erdiğinde bile, IMHOF'un kendi bedenini sahneden çıkarmasına izin verdiğini söyledi. “Eliza temelde rolümü aldı ve çok iyiydi,” dedi Imhof.

İşini yaparken dizginleri teslim etmekten mutluluk duyar, bu da aktörlerin kendi yollarına karar verdikleri hiyerarşik olmayan bir ortama yol açar. “Neden benzersiz bir sanatsal dahi olmakta ısrar etmeliyim?”

David Velasco, Artforum'un yazarı ve eski editörüSunmak İşin gücü, aktörlerin birbirlerini nasıl bağladığıdır. “Imhof'un çalışmalarında gerçek toplulukta olduklarını her zaman görebiliyorum” dedi. “Açıklanan şey, nasıl ortaya çıktığını görmek harika.”

Belki de bu kolektivite kavramı IMHOF'un sanatının politik etkisidir: “Dünyanın işe yarayacağını hayal ederken insanlarla çalışıyorum” dedi. Diyerek şöyle devam etti: “Bir performansın toplam bir paradigma değişimini etkileyebileceğini düşünmüyorum, ancak bence insanların kendilerini bir şeyin parçası olarak görme fırsatı açabilir.”