“Camelot” filminden bir yıldız, Shakespeare’i gelecek nesle aktarıyor

MoonMan

Member
Geçenlerde bir Çarşamba günü, “Camelot” oyuncu kadrosunun bir düzine üyesi, Lincoln Center Theatre’ın bodrumundaki bir prova odasında bir çember oluşturacak şekilde toplandı. Sir Sagramore’u ve Kral Arthur’u oynayan Fergie Philippe, bir orta koltuğa oturdu ve Shakespeare’in “Titus Andronicus”unun V. Perde, Sahne 1’den bir monolog içeren bir kağıda sorgulayan gözlerle baktı.

Yanında kargo şortu ve mor bir polo giyen, hem Merlyn hem de Pellinore oynayan Dakin Matthews duruyordu. Philippe konuşmaya başladığında, Matthews gözlerini kıstı ve sözcükleri sessizce oluşturdu.

“Şimdi bile, günü lanetliyorum…” dedi Philippe, parmağını havayı sallayan Matthews tarafından hemen sözünü kesmeden önce.

Matthews, Philippe’in yanlış ses tonuna atıfta bulunarak, “Day’e gittin,” dedi.

Sonraki iki saat boyunca Matthews, “Julius Caesar”, “Henry IV” ve “Macbeth”ten monologlar yoluyla gruba koçluk yaparak, “doth”un telaffuzunu düzeltmek veya bir metindeki “iç formu” bulmak için bir tercümanı yarıda keserek odayı arşınladı.

Matthews, “Yazı salonunda bir şeyi canlı tutan bir keşiş gibi hissediyorum,” dedi.

82 yaşında bir tiyatro ustası olan Matthews, Broadway’den Madrid’deki Teatro Español’a kadar dünya çapında 200’den fazla gösteride rol aldı. Hayatı sahneden ayrılamaz: Oyunculuğun yanı sıra, çoğu Batı Kıyısı’nda sahnelenen çok sayıda kendi oyununu yönetti, tercüme etti ve yazdı.

Ama yaşıtları Matthews’u en iyi, Shakespeare dramasının karmaşık dünyasının bir ustası, IV. Gösterilere çıktığında, genellikle genç üyelerin Shakespeare öğrenebileceği atölyeler düzenler.

Philippe, “Bu odada bizden çok daha fazla deneyime sahip, çok çaba harcayan ve bizden farklı bir seviyede performans gösteren birinin olduğunun tamamen farkındayız ve hepimiz hemfikiriz, biliyoruz ve ‘Evet, lütfen bize öğretin’ diye karar veriyoruz.”

Matthews, 1940 yılında Oakland, California’da doğdu ve büyük bir İrlandalı ailede büyüdü. Shakespeare’in Henry IV’üyle tanıştığında bir Katolik lisesinde ikinci sınıf öğrencisiydi.

Rahip olmayı arzulayarak din eğitimine devam etmek için Roma’ya taşındı.

1962’de bir yaz, Roma’dan İngiltere’nin Stratford kentine gitti ve burada ilk profesyonel Shakespeare prodüksiyonunu gördü. Peter Hall’un Bir Yaz Gecesi Rüyasıydı. O zamanlar 21 yaşında olan Matthews büyülenmişti.

“Aman Tanrım” gibiydim, diye hatırlıyor. “Gerçekten bir portala girmek gibiydi, başka bir dünyaya girmek gibiydi.”

Bir tohum ekildi. “Bu gerçekten yapabileceğin bir şey,” diye kabul etti.

Roma’ya döndüğünde, eğitimdeki diğer rahipleri bir araya topladı, bir tiyatro mağazasından kostümler satın aldı ve “Julius Caesar” ve “Henry IV” adlı iki öğrenci oyunu sahneledi.

Matthews, merkez sağ, Shakespeare’in Julius Caesar’ının 1963’teki öğrenci yapımında başrolde.Kredi…Dakin Matthews hakkında

Matthews Körfez Bölgesi’ne döndü ve daha sonra East Bay’de İngilizce alanında yüksek lisans derecesi aldı ve burada profesör oldu. Yüksek lisans eğitimi sırasında 1965 Marin Shakespeare Festivali’nde IV. Henry’de Falstaff rolünü kazandı.

Sonraki yirmi yıl boyunca, Matthews gündüzleri öğretmenlik ve prova yaptı ve geceleri yeşil Volkswagen Beetle’ıyla dolaşarak Bay Area şovlarında oynadı. (Eşi Anne McNaughton ile 1967’de Santa Clara Shakespeare Festivali’nde tanıştı.)

1990’da öğretmenlikten emekli oldu ve Los Angeles’a taşındı ve burada tiyatroda çalışmaya devam etti ve Down Home, Soul Man ve The Jeff Foxworthy Show gibi filmlerde ve televizyonda rol almaya başladı.

Matthews, Broadway’deki ilk çıkışını 2003’te Henry IV’te yaptı. Hotspur’u canlandıran Ethan Hawke, Matthews’ın Falstaff’ı oynayan Kevin Kline ile şarkı sözlerindeki ayrıntıları tartışırken hayranlıkla izlediğini hatırladı.

Hawke, “Thoreau ve Emerson’ın insanlığın durumu hakkında tartışmasını dinlemek gibi” dedi. “Onlar için bir ölüm kalım meselesiydi.”

Matthews’un diğer aktörler için ilk Shakespeare atölyesi, 2001’de Los Angeles’ta Peter Hall’un Romeo ve Juliet’indeki oyuncular içindi. Ayrıca Broadway yapımı To Kill a Mockingbird için kursları yönetti ve onları New York’taki Actors Center için yönetti. 23 Temmuz’da Camelot’un son gecesi yaklaşırken, Matthews atölye çalışmalarına devam etti.

Philippe, Matthews’tan öğrenmenin “Camelot” performanslarına çeşitlilik kattığını söyledi.

“Bana biraz daha oynama fırsatı verdi. Her gece karakterde yeni bir şey keşfetmeyi başardım” dedi. “Sadece seni daha akıllı bir oyuncu yapıyor.”

Matthews’ın oyunculuğu bırakma gibi bir planı yok ama Camelot’ta göründüğü sırada 20 kilo verdiğini ve yavaş yavaş yaşlandığını söyledi. Dizleri çatlıyor ve sesi eskisi kadar iyi çıkmıyor.

“İlk kez, iş gibi hissettim” dedi. “İlk kez ciddi bir şekilde emekliliği düşündüm.”

Şimdilik, daha genç nesil oyunculara rehberlik etmeye ve onlara rehberlik etmeye devam etmeyi planlıyor.

“Bir boşluğu dolduruyoruz, bir boşluk” dedi. “Ve birinin bir şekilde bir şeyleri devam ettirmesi gerekiyor.”