Cihan Turhan: “Eskiden para yok, kalite vardı. Artık para var, kalite yok”

kunteper

Global Mod
Global Mod
Kocaelispor’un birinci kupasına imzasını atan, eski ulusal futbolcu ve futbol yorumcusu Cihan Turhan, Türk futbolu ve son gelişmeleri kıymetlendirdi.

“Bizim devrimizde futbol kalitesi yüksekti”

Kupayı kazandıkları periyotla günümüz futbolunu kıyaslayan ve o günkü grubun bugün şampiyon olacağını söyleyen eski ulusal futbolcu Turhan, “O devir Türk oyuncular epey daha yetenekliydi. Çok klas oyuncular vardı. Artık futbol değişti ve gelişti. Fizik olarak oyuncular daha kuvvetliler, daha epey uzaklık kat ediyorlar fakat futbolun yetenek işi olduğunu unutmamak lazım. Onun için ülke olarak genç oyunculara eğilmemiz lazım. Kulüplerimiz ve büyük kadrolarımız son senelerda mecburiyetten genç oyuncu oynatıyor. Bunların çoğalması gerekiyor. Futbol bizim periyotta daha yavaş oynanıyordu ancak zevk vardı. Oyun kalitesi bence çok yüksekti. İnşallah bunu ülke futbolu olarak yavaş yavaş yakalayacağız” dedi.

“O takımla bugün oynasak şampiyon olurduk”

Kaidelerin değiştiğini belirten Turhan, “Sosyal medya, teknoloji, alanlar fazlaca hoş, paralar fazlaca hoş. Bu kadar hoş şeylerin kararında da beşerler hoş futbol bekliyor. Liglerde güzel oynayan ekiplerimiz var. Alt ligleri de takip ediyorum. Konyaspor ’u izlerken zevk alıyorum. Antalya, Nuri hocayla bir arada zevk veriyor. Oyun kurgusu, sistemi var. İzlediğiniz vakit ‘Şu oyuncular burada hakikat oynuyor. Gerçek oyun oynuyorlar. Savunma kadar gol atmaya çalışıyorlar. Öne oynuyorlar, dikine oynuyorlar’ diyorsunuz. Farklı oynayan gruplar da var. Geriden oyun kuruyorlar. Sıkıntı bir oyun. Galatasaray bunu denedi. Çok maçta hayal kırıklığına uğradı. Bizim 25 yıl evvelki takımımız, bu kadar yetenekli oyuncular bugün oynasak biz şampiyon olurduk. Çok kalite farkı var. Hele ki bu kaidelerde çalışacaksın. Bakış açın değişecek. Evvelden para yoktu, kalite vardı. Artık para var, kalite az. Kahır bu biraz. Üzücü. Lakin yetenekli gençlerimiz var, alt yapıdan yetişiyor” sözlerini kullandı.

“Kocaelispor marka pahası devasa yükseklikte bir kulüp”

Kocaelispor’u ve 1. Lig’de oynanan futbolu da yorumlayan Cihan Turhan, “1. Lig’de de düzgün maçlar oluyor. Oyun temposunu yükseltmek epey kolay olmuyor. Kaliteli oyuncular var. Daha savunma yüklü, birbirine denk ekipler var. Kocaelispor’u da takip ediyorum. Kocaelispor marka kıymeti çok yüksek bir kulüp. Oyunculara gelirken bunu anlatmak lazım. Kocaelispor’da şu eksikliği gördüm; alanda Kocaelispor forması giymiş oyuncular bulunuyor ancak ortalarında ve taraftarla kopukluk var. Kocaelispor’un o eski ruhunu yakalaması lazım. Para olabilir, her şey olabilir fakat o ruhu vermek lazım. Burada meşakkat en güzel oyuncuları getirmek değil. Gelen oyuncu, Kocaelispor’un o armasıyla birlikte, yeşil-siyah formayı sahiden o ruhla giymeli. Oyuncu kendisini kulüpten üstün görmeyecek. En üstün Kocaelispor’dur. Kimi oyuncularda ‘Ben buraya geldim ancak ben şuyum’ halini gördüm. Kocaelispor bunu epeyce güzel lanse etmeli. Kocaeli’nin Harika Lig’de olması gerekiyor. Taraftarı, tribünü, maddi gücü, her türlü imkanı var. Bu durumlarda olmamalı. İnşallah bir an evvel toparlarlar. Seyirciyle birlikte oyuncuların o ruhu yakalaması lazım. Yeşil-Siyah kadro var, evet Kocaelispor lakin taraftarla o bütünlüğü nazaranmedim” dedi.

İHA