Damdaki Kemancı’nın söz yazarı Sheldon Harnick 99 yaşında hayatını kaybetti.

MoonMan

Member
Tony Ödüllü “Fiddler on the Roof” ve “Fiorello!” da dahil olmak üzere Broadway’in en unutulmaz müzikallerinden bazılarını besteci Jerry Bock ile birlikte yazan söz yazarı Sheldon Harnick, Cuma günü Manhattan’daki evinde öldü. 99 yaşındaydı.

Bir sözcü, Sean Katz, ölümünü duyurdu.

Genel olarak konuşursak, Bay Harnick’in yazıları esprili, aldatıcı bir şekilde hicivli, aşırı romantik veya dokunaklı olabilir. Şaşkın gözlü genç aşıklar, yozlaşmış politikacılar, tartışan Adem ve Havva ve 20. yüzyılın başlarında Rusya’da Çatıdaki Fiddler’da Yahudilerle savaşan dahil olmak üzere çok çeşitli karakterleri seslendirdi.

“Fiddler”da evli olmayan üç kız kardeş, ikisi umutlu, üçüncüsü alaycı bir şekilde köyün çöpçatanıyla yüzleştiğinde, hepsi ikinci bir düşünceye kapılır:

Çöpçatan, çöpçatan, bana plan yapma
Acelem yok, belki öğrendim
Bir kız kibritle oynarken kendini yakabilir.
Bu yüzden bana bir yüzük getirme, beni tımar etme,
Beni bulma, bul beni, yakala beni, yakalama yok.
Eşsiz bir rakip olmadığı sürece!
She Loves Me’nin başrol oyuncusu aylardır aşk mektubu yazdığı kadınla tanışmak istediğinde adeta sinir krizi geçiriyor:

Gözlerimi kapatmadım, sadece düşünüyorum
Yaklaşan baş başa görüşmemizden,
Bu gece sekizde.
Depresyon ve canlılığın bir karışımını hissediyorum;
Ne devlet!
Beklemek
Sekize kadar.
Bay Harnick, 1950’lerin sonlarında Bay Bock ile tanıştı ve ikisi, farklı mizaçlarına rağmen birlikte çalışabileceklerini çabucak anladılar. Bay Harnick 1990’da Haber’a “Şüpheci ve kötümser olma eğilimindeyim” dedi. “Jerry Bock şen şakrak, coşkulu bir kişilik.”

Ekip, müzikalleri The Rothschilds ile ilgili bir anlaşmazlık nedeniyle bir düzine yıl sonra dağılacaktı. Ancak kombinasyon, sürdüğü sürece çok iyi çalıştı.

1950’lerin sonları, müzik sahnesine yeni gelenler için zorlu bir dönemdi. On yılın hit Broadway müzikalleri arasında Guys and Dolls, The King and I, Wonderful Town, My Fair Lady ve Candide vardı. Bay Harnick 2004 tarihli bir röportajında ”O zamanlar,” diye hatırlıyor, “söz yazarları daha sofistike ve eğitimli olmanın bilincinde olmaya çalışıyorlardı. Şimdi Andrew Lloyd Webber tarzındayız, daha büyük ve daha geniş bir kitleye ulaşmaya çalışıyoruz.”

Bay Harnick ve Bay Bock, 1958’de fiyat savaşı dünyasında geçen The Body Beautiful ile yavaş bir başlangıç yaptılar; kısa bir koşudan sonra kapandı. Ancak ertesi yıl, New York’un en renkli politikacılarından birinin havadar bir tasviri olan Fiorello! ile önemli ölçüde toparlandılar.

George Abbott ve Jerome Weidman’ın bir kitabını içeren ve Mr. Abbott tarafından yönetilen “Fiorello!”, Tom Bosley’nin 1934’ten 1945’e kadar New York belediye başkanı olan reformcu Fiorello H. La Guardia’yı oynamasını sağladı. siyasi yolsuzluk yaygındı.

Örneğin, “Little Tin Box” şarkısı, yozlaşmış bir parti patronunun (Howard Da Silva) bir yargıç ona yetersiz maaşıyla bir yat almayı nasıl başardığını sorduğunda nasıl tepki vereceğini anlatıyor. Patron cevap verir:

Eminim sayın yargıç şaka yapıyordur.
Benim yaptığımı her işçi yapabilir.
1-2 ay sigarayı bıraktım
Ve fazla paralarımı birer birer koyuyorum
Küçük bir teneke kutuda
Küçük bir teneke kutu
Bu küçük metal anahtar kilidi açar.
Alışılmışın dışında hiçbir şey yoktur
Küçük bir teneke kutu hakkında.
“Fiorello!” Yaklaşık 800 performans sergiledi ve The Sound of Music ile paylaştığı En İyi Müzikal de dahil olmak üzere üç Tony Ödülü kazandı. Aynı zamanda Pulitzer Drama Ödülü’nü kazanan birkaç müzikalden biriydi.

Ancak Bock-Harnick ekibinin en büyük başarısı – ve Broadway başarılarından biri – henüz gelmemişti: 1964’te prömiyeri yapılan ve 3.200’den fazla performans sergileyen “Damdaki Kemancı”. On yıldır devam eden bir rekor olan Broadway tarihinin en uzun soluklu müzikali oldu.

Jerome Robbins’in yönetmenliğini ve koreografisini üstlendiği, Joseph Stein’ın bir kitabından oluşan ve Sholem Aleichem’in öykülerinden uyarlanan “Damdaki Kemancı”, Tevje (Sıfır) vurgusuyla Çarlık Rusyası’ndaki bir köyden sürülmekle karşı karşıya kalan bir Yahudi cemaatinin öyküsünü anlatıyor. Mostel), köyün sütçüsü ve ailesi.

“Çöpçatan, Çöpçatan”ın yanı sıra “Gelenek”, “Gün Doğumu, Gün Batımı” ve Tevye’nin “Zengin Bir Adam Olsaydım” adlı esprili, hüzünlü ağıtı gibi kısa sürede klasikleşecek şarkılar da bestelendi. sadece yukarıya çıkan merdiven/ Ve aşağı inen daha da uzun bir merdiven/ Ve gösteriden başka hiçbir yere götürmeyen başka bir merdiven”).

Damdaki Kemancı bir hit diziden daha fazlasıydı; bir fenomendi. Biri film müziği için olmak üzere dokuz Tony Ödülü kazandı. Film 1971’de gişe hasılatı yaptı, dünya çapında gösterildi ve en son 2015’te olmak üzere beş Broadway canlandırması oldu. 2022.)

Bock-Harnick ekibinin diğer önemli çalışmaları arasında The Shop Around the Corner, In the Good Old Summertime ve “You Have Mail” filmlerinin temelini oluşturan aynı Macar oyunundan uyarlanan She Loves Me (1963) yer alıyor. “She Loves Me”, Budapeşte’deki bir parfümeride çalışan iki işçinin (Barbara Cook ve Daniel Massey) sonunda birbirlerine romantik mektuplar yazdıklarını ve büyük bir hit olmaya mahkum olduklarını fark eden ve 301 performansın ardından sona eren hikayesidir. Ancak bir dizi canlanmadan sonra popülaritesi hala artıyor – ancak 1993 ve 2016’daki Broadway prodüksiyonları da aynı derecede kısaydı.

Diğer şovları arasında Mike Nichols tarafından yönetilen üç müzik parçası (biri Adem ve Havva hakkında olan) The Apple Tree (1966) ve Frederic Morton’un ortaya çıktıkları Yahudi ailesinin biyografisine dayanan The Rothschilds (1970) yer alıyor. getto finansal bir güç haline geldi.

Bock-Harnick ortaklığını sona erdiren, “Rothschild’leri” kimin yöneteceği konusundaki anlaşmazlıktı. Gösterinin orijinal yönetmeni Derek Goldby, Bay Harnick ve daha fazla müzikal tiyatro deneyimine sahip birini arayan diğerlerinin ısrarı üzerine Michael Kidd ile değiştirildi. Bay Bock kızgındı.

Bay Harnick 1990’da “Jerry, Derek’in kötü bir anlaşma yaptığını hissetti,” diye hatırladı. “Bir süre aramızdaki hisler çok kötüydü.” “Fiorello!” 1985’te Connecticut’taki Goodspeed Opera House’da yeniden canlandırıldı ve o ve Bay Bock, üzerinde çalışmak için orada buluştu. (2016’da Broadway’de yeniden canlandırıldı.)

Ancak, birlikte başka bir gösteri yazmadılar. Bay Bock, 2010 yılında 81 yaşında öldü.

Sheldon Mayer Harnick, 30 Nisan 1924’te Chicago’da Harry ve Esther Harnick’in oğlu olarak dünyaya geldi. Babası diş hekimi, annesi ise ev hanımıydı. Çocukluğunda keman dersleri aldı, gençliğinde müzik okuluna gitti ve hayatını amatör tiyatro gösterilerinden kazandı. Askerlik hizmetinden sonra Northwestern Üniversitesi Müzik Okulu’na kaydoldu. 1949’da mezun oldu.

Şarkı yazmaya Chicago’daki Carl Schurz Lisesi’nde okurken başladı ve Burton Lane’in ve EY Harburg’un 1947’de duyduğu hit müzikal Finian’s Rainbow’un kaydını kaydettikten sonra söz yazarı olarak kariyerle ciddi şekilde ilgilenmeye başladı. 1950’de Kuzeybatılı bir öğrenci arkadaşı olan aktris Charlotte Rae’nin ısrarı üzerine New York’a taşındı.

Bay Harnick’in bir Broadway şovundaki ilk şarkısı, Leonard Sillman’ın 1952 tarihli New Faces revü için hem müzik hem de söz yazdığı The Boston Beguine idi. Bay Bock ile işbirliği yapmadan önce Two’s Company (1952) dahil olmak üzere birkaç başka revizyon için numaralar yazdı. (Bu yıllara ait bestelerinden biri, kasvetli bir hiciv ve aldatıcı bir şekilde iyimser The Merry Menuet, Kingston Trio halk grubu tarafından popüler hale getirildi.)

Bay Harnick’in Mary Boatner ile olan ilk evliliği iptal edildi. Komedyen, yazar ve yönetmen Elaine May ile ikinci evliliği boşanmayla sonuçlandı. 1965’te Tenderloin programı için seçmelere katılırken tanıştığı aktris Margery Gray ile evlendi. (Daha sonra bir fotoğrafçı ve sanatçı oldu.) Beth Dorn adında bir kızı gibi ondan sağ kurtuldu; bir oğul, Matthew Harnick; ve dört torun.

Herr Bock’tan ayrıldıktan sonra, Herr Harnick diğer bestecilerle işbirliği yapmaya başladı. Bil Baird Puppets tarafından icra edilen Pinokyo’nun 1973 versiyonunda Mary Rodgers ile ve 1976’da kısa bir Broadway koşusu olan İngiltere Kralı VIII. başrolde Nicol Williamson ile. Ayrıca Michel Legrand ile iki gösteride çalıştı: 1979’da Broadway’de üretilen The Umbrellas of Cherbourg film müzikalinin İngilizce sahne versiyonu ve Connecticut, Stamford’da sahnelenen A Christmas Carol’ın yeniden uyarlaması. 1982. Ve 1986’dan beri bir dizi bölgesel yapımda rol alan It’s a Wonderful Life filminden uyarlanan Harika Bir Hayat filminde Joe Raposo ile birlikte çalıştı.

Bay Harnick aynı zamanda başarılı bir opera tercümanı oldu ve Lehar’ın The Merry Widow, Stravinsky’nin The Soldier’s Tale ve Bizet’nin Carmen’i gibi klasik eserler için İngilizce librettolar sağladı.

Ayrıca, müzikleri Jack Beeson’a ait olan Captain Jinks of the Horse Marines (1975) ve dayandığı çocuk kitabının yazarı Norton Juster ile ortaklaşa The Phantom Tollbooth (1995) dahil olmak üzere bazı orijinal opera librettoları yazdı. besteci Arnold Black. Librettosunu yazdığı ve müziğini Henry Mollicone’nin yazdığı Lady Bird Johnson hakkında bir opera olan Lady Bird: First Lady of the Land , prömiyeri 2016’da Teksas’ta yapıldı ve New York’ta ve başka yerlerde sahnelendi.

2015’in sonlarında, Fiddler on the Roof’ın son Broadway canlandırmasının galasından hemen önce, Bay Harnick stüdyoda, kitabını yazdığı bir Rus oyununun uyarlaması olan Dragons’tan şarkıların tanıtımını yapıyordu. Uzun yıllardır üzerinde çalıştığı müzik ve sözler. The Times’a verdiği bir röportajda emekli olmayı düşünmediğini ve yıllardır olduğu gibi Broadway’deki her gösteriye katılmaya devam ettiğini söyledi. Kendine ait yeni bir şov üzerinde çalıştığını da sözlerine ekledi.

“Umarım bunu tamamlayacak kadar uzun yaşarım” dedi. “Sana hangi fikrim olduğunu söylemeyeceğim çünkü onu çalacaksın.”

Haber’ın eski bir sanat editörü olan Robert Berkvist, Ocak ayında öldü. Peter Keepnews habere katkıda bulundu.