'Desire adlı bir tramvay', geçmişte Brando ve aktörlerin hayaletleri tarafından perili

MoonMan

Member
“John Garfield bu kısmı yapmalı, ben değil.”

Bu kendinden şüphe bildirimi, ilk masada dağınık, büyük ölçüde denensiz 23 yaşındaki bir aktör tarafından mırıldandı. Yıl 1947'de oldu; Batı 42. Cadde'deki çatıda bir prova odası; Ve başlığın ne olması gerektiğine dair bazı dalgalanmalardan sonraki parça: “Desire adlı bir sokak arabası”. Yazarı: Tennessee Williams.

Görünüşe göre bu güvensiz genç aktör, rolünün işçi sınıfı John Garfield'ın filmi tarafından zaten reddedildiğini duymuş mu? Adı Marlon Brando'ydu. Stanley Kowalski rolünü adlı cinsel manyetik mavi yakalı bir döngüün ham, etkili bir şekilde silahsız, sonraki temsili, onu sadece bu gün bir yıldız yapmakla kalmayıp aynı zamanda Amerikan oyunculuğunun doğasını değiştirmeye yardımcı oluyor.

Brando bir zamanlar düşünceli gölgede Garfield'a yakalandığını hissedebilir. Ancak bu, Elia Kazan'ın eseri gibi sahnelenen “Streetcar” ın film uyarlamasında sonsuzluk için yakalanan Shadow Brando'nun performansına kıyasla hiçbir şey değildi – önümüzdeki yıllarda Stanley Kowalski'yi sunmaya cesaret eden her aktör hakkında.

Bu cesur cinsin en sonuncusu, Stanley'nin “Streetcar” Rebecca Frecknall'ın üretimi için tarihi tişörtünü, 6 Nisan'a kadar Brooklyn Müzik Akademisi'nde çalışan Stanley tarafından çeken Paul Mescal. Başlangıçta, Sally Rooney'nin “Normal İnsanları” nın televizyon uyarlamasında yayınlandıktan sonra uluslararası bir kalp atışı haline gelen Mescal'in dökümü hakkında bazı şüpheler ifade edildi. Çok hassas, çok ince, Stanley oynamak için çok genç değil miydi? (Broadway'deki Brando'dan biraz daha yaşlı olsaydı.)

Londra'da bu son “tramvay” açıldığında, eleştirmenler rahat bir rahatlama tuttu. Klasikler için üst sınıf yaklaşımlarıyla bilinen Frecknall'ın yorumlanmasının (Broadway'deki “kabare” dahil) alışılmadık olduğunu, ancak ikna edici olduğunu söylediler. Yaralı bir aktrisin yerine Patsy Ferran'ın dökümü, acımasız kardeşi Stanley tarafından kırılgan illüzyonlar olan Blanche Dubois parçasının bir kahramanı olarak ezildi. Mescal'e genel tepki, Andrzej Lukowski'nin Londra'nın zamanındaki incelemesiyle özetlendi: “İyi! Aslında çok iyi. (Ayrıca: yığılmış.) ”(Jesse Green Haberler incelemesinde oyunun yıldızlarına hayran kalırken, Brooklyn'deki prodüksiyon daha az hevesliydi.)

Kuşkusuz, hiçbir Amerikan draması aktörlerin hayaletleri tarafından “tramvay” olarak da perili değildir. Bununla sadece Brando değil, aynı zamanda bir Blanche (Jessica Tandy'den sahneye çıkan bir parça) olarak filmde Vivien Leigh demek istiyorum. Leigh'in yorumu Pauline Kael tarafından “bu nadir performanslardan biri, gerçekten acıma ve teröre neden oldukları söylenebilirler” olarak tanımlandı.

Bu arada, Brando'nun yırtılmış tişörtündeki resmi “Stelllla!” (Stanley'nin karısının adı) Mem olmadan önce bir mem haline gelmiş olabilir. Ancak, eleştirmenlerin övgü ve analizlerinin çoğunu alan beyazlıklardır. Brook'un Atkinson'ın 1947'den itibaren lirik açıklamanın uzun bir paragrafını adadığı Tandy idi. (Brando, “sadece renk ve stille değil, aynı zamanda içgörüyle de hareket eden” üç aktörden biri olarak belirtildi.)

Gelecek yıl Tony Ödülü kazanan Tandy, Brando da aday gösterilmedi. Leigh, ama Brando değil, film için bir Oscar kazandı.

“Streetcar” birçok kişi tarafından (ben dahil) en büyük Amerikan dramaları olarak kabul edilmesine rağmen, belki de filmin kamusal hayal gücünde kullanılması nedeniyle, yeniden canlanması onlarca yıldır seyrek olmuştur. (1950'lerde New York Şehir Merkezi'nde çok kısa iki nişan vardı.) 1973'te “Streetcar”, New York seyircisine alışılmadık zanaat ve gücünü hatırlatan Rosemary Harris ve James Farentino ile bir Broadway resüsitasyonu aldı. Bundan sonra, yeni yapımlar hızla geldi, parlayan bir yıldız seçimi ile Blanche, çırpınan fantezi ve sert pragmatist Stanley, karakterler ve aktörler arasında sürekli değişen güç dengeleri ile New Orleans'taki perişan bir dairede getirdi.

Aşağıda, Williams'ın oyunu “yanlış anlamaların trajedisi” olarak açmadan önce ajanına bir mektupta tarif ettiği hayatı olan bazı beyazların ve Stanley'lerin yorumlanan bir listesi.

Los Angeles, 1973

Faye Dunaway ve Jon Voight

Dunaway'in alışılmadık göz alıcı bir blanche olduğu söyleniyor, aynı zamanda “heyecan verici, orijinal” ve beklenmedik derecede komik, Stephen Farber Times'da yazdı. Ortak yıldızı daha az kolay yükseldi: “Brando umutsuz olurdu, ancak Rolü karşılamaya yönelik Vohights çalışkan girişim neredeyse felaket.”

Broadway, 1988

Blythe Danner ve Aidan Quinn

Frank Rich the Times, Danner'ın Blanche için doğal bir yetenek olması gerektiğine inanmasına rağmen, çok sık Noël korkak için daha uygun bir “fey eksantrikliğine” geri döndüğünü yazdı. Danner ve Quinn'in “diğer koşullar altında her iki erotik figür, buraya kıvılcım atmadığını” da sözlerine ekledi.

Broadway, 1992

Jessica Lange ve Alec Baldwin

Bu durumda, Baldwin hakkında yazan Rich'e göre: “Onun Stanley'i gördüğüm ilk şey, Bay Brando'nun bir özleminin parçayı” büyük schulered kentsel sanayileşmenin Amerika'sı “ile bırakmamasıydı. Rich, Lange'den şöyle yazdı: “Blanche ile ilgili asıl sorun, duygusal utangaçlıktan daha az kötü sahne deneyimi meselesidir.”

Times'ı kontrol ettiğim ilk “tramvay” da, tiyatro yıkıcı Ivo Van Hove, bir küvette deneysel tutumunun büyük bir bölümünü belirledi. Herkes çıplaktı, herkes batırılmıştı – muhtemelen pozları ve talepleri çekmek amacıyla. McKenzies “Scrawny, Karizma Free” Stanley daldırmadan kurtulmadı, yazdım. (“Stella! … Glug, Glug, Glug … Stella!” Olarak verilen ölümsüz bir çizgiyi duymak bir tür çığlık olmasına rağmen, ama nemli, Marvel “Blanche'de trajik, kendini taahhütlü çatışmayı da yerelleştiren olağanüstü bir tutum ve dayanıklılık performansı sağladı.

Londra, 2002

Glenn Close ve Iain Glen

Close, Blanche'ye “alışılmadık bir güç” ve “jimnastik gücü” getirdi, o zaman yazdım, pürüzsüz glen sadece “kaba” gibi görünüyordu. Stanley Blanche parçanın kötü şöhretli tecavüz sahnesinde yatağa girdiğinde: “Neden sadece onu acele etmediğini anlamak zor.”

Washington, DC, 2004

Patricia Clarkson ve Adam Rothenberg

Beginily talep eden Clarkson, ticari markasını ve Wryess'i, trajik bir kahraman yerine hesaplama zorunlu bir stratejist ve sanatçı olarak gerçekleştiren Blanche'ye getirdi. Rothenberg beklenmedik bir şekilde genç bir Stanley idi. “Çocuksu bir Stanley'nin Bayan Clarkson'un tavuk-hawkish blanche ile mükemmel bir oyuna uyduğunu düşünürken,” “Aralarında sadece zayıf bir cinsel akım var.”

Broadway, 2005

Natasha Richardson ve John C. Reilly

Derin bir hayal kırıklığı. “Cabaret” deki Richardson, yaralı, cinsel olarak doyumsuz Sally Bowles “Cabaret” de bir Tony kazandıktan sonra, Blanche için heyecan verici bir seçim gibi hissetti. Ancak çoğunlukla, iyi bir sağlık ve kendine güven gibi görünüyordu ve nadiren savunmasız görünüyordu. Von Reilly eleştirimi buldu: “Forvet altında gerçek bir insan hissedebilirsiniz. Karl Malden'in Ralph Kramden'i 'Balayıcılar' da oynadığını hayal edin.

Tiyatro hayatımın bir vurgulanması. Liv Ullmann'ın üretimi, “tramvay” ın merkezine sıkıca restore edildi ve her zaman çeşitlilik içeren bir oyuncu olan Blanchett – kırık benliğin her çelişkili unsurunu ve yanan bir canlılığı buldu. “Bayan Blanchett'in karakter getirdiği şey, ağır bir boksör oluşturacak vuruşlarla şekillendikten çok sonra onu ayaklarında durduran orijinal bir içgüdüsün kendisidir.” Bu, şiddetli ve genç bir güç figürü olan Edgerton Stanley ile karşılaşmasını büyüleyici bir fiyat savaşına dönüştürdü.

Londra, 2009

Rachel Weisz ve Elliot Cowan

Azgın, eritme çelişkileri figürü olarak kabul edilen Weisz 'Olivier-From-Crowned Blanche'yi özlediğim için çok pişmanım. Matt Wolf The Times'da şöyle yazdı: “Sanralı Mississippian'ın bir performans elde etme ihtiyacının tam ağırlığını iletirken hüküm sürebileceğim Blanchions arasında benzersiz.” Cowan, Stanley ve Polonya/Güney aksanıyla açıkça iyiydi.

Broadway'de sahnelenen ilk siyah “tramvay”, benim için ortalama bir revize kocası olarak, bu kız kardeşi ile anlaşılır bir şekilde revize edilmiş bir koca olarak, bu kız kardeşi ile, bu kız kardeşi ile bu salıncakla “başkalarını dişi wiles ile manipüle etmeye alışkın olan canlı, kendine güvenen bir kız olarak ortaya çıktı. Uzun vadeli televizyon dizisinde aktörlerle ilişkilendirdikleri hafifliği yaydılar.

Brooklyn, 2016

Gillian Anderson ve Ben Foster

Benedict Andrews'un katı, soğuk gözlü, modernleştirilmiş üretimi, Williams'ın parçasındaki proto-feminist unsurları üreten acımasız bir Darwinci Mücadelesi olarak kayınvalide arasındaki savaşı sundu. Şiirlerinin yaklaşımı benim için büyük ölçüde yokuş aşağı olsa da, çok etkili oldu. “Bayan Anderson, Foster'ın” zahmetsizce doğal Stanley “ile ilgili olarak kendini koruyan bir şüpheciliğe sahip.”

Bu listeyi bir araya getirdiğimde, Blanche ve Stanley arasındaki dengenin bizi tamamen dahil etmesi gerektiğinde ne kadar dikkatli bir şekilde farkında oldum. Bir “tramvay” ın dramatik bir gerginliğe sahip olması için, hem çizgileri arasında erotik bir kimya hem de sonucunun sonuna kadar önceden belirlenmediği hissini gerektirir – savaşçılarının bir süre eşit olarak kabul ettiği.

Yıldızların çoğunun burada sunduğu oyuncuların sırlarının kanıtıdır, sınıfın kağıt üzerinde çok iyi görünmediği. Brando, otobiyografisinde “Streetcar” “Jessica ve ben tarafından Broadway prodüksiyonunda yanlış savaştığını yazıyor ve aramızda oyunu dengeden attık.” Ve sonsuza dek tanımlanacağı rolü söz konusu olduğunda, “Ben Stanley Kowalski'nin antiteziydim. Doğal olarak duyarlıydım ve o sertti. “