Encores’ta bir Asyalı-Amerikalı merceğinden “Piazza’daki Işık”!

MoonMan

Member
New York şehir merkezindeki bir stüdyoda Encores için prova! The Light on the Piazza’nın yeniden canlandırmasında, iki genç aşık ilk kez 1950’lerin İtalya’sında buluşur.

Amerikalı bir turist olan Clara, yerel bir İtalyan olan Fabrizio’ya, “Bu benim annem Margaret Johnson,” dedi.

“Johnson,” diye tekrarladı Fabrizio, adı o zamanlar popüler olan bir Hollywood yıldızıyla ilişkilendirerek. “Van Johnson mı?!”

“Evet!” Clara çok sevindi.

Fabrizio, “Akraba mısınız?” diye sordu.

“Hayır, hayır,” diye araya girdi Margaret’in annesi.

Ve sonra yönetmen Chay Yew de öyle. Margaret’i oynayan Tony ödüllü aktris Ruthie Ann Miles’a bir notla ulaştı.

“Van Johnson beyazdır,” Porsuk kendi Asyalı yüzünü işaret ederek dedi.

Grup başını salladı. Sahneyi yeniden başlattılar ve Miles sırasına geldiğinde “HAYIRkarşıtlığı aşık Fabrizio için çok net hale getirmek için kendi Asyalı yüzünü parmağının arasına alırken.

Geçit töreni görenleri kahkahalara boğdu.

Çarşamba günü kısa bir performansla açılan dirilişte Tony Ödüllü 2005 Broadway müzikalinin kitabında, müziğinde veya sözlerinde hiçbir şey değişmedi. Ancak başrollerden ikisinde Asyalı-Amerikalı aktrislerin rol alması, müzikale ötekiliği keşfetmesini vurgulamak için yeni bir çerçeve verdi – Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ve başka yerlerdeki bazı Asyalı Amerikalıların sıklıkla hissettiği bir ötekilik. Revizyon olmadan, bu bakış açısının Yew’in yönetmenliğine ve oyuncuların yorumlarına yansıtılması gerekiyor.

Miles (“Kral ve Ben”) Margaret’i oynamayı kabul ettiğinde, Yew onun bir Koreli Amerikalı olarak geçmişini derinlemesine incelemeye ve kendisini bir yabancı gibi hissetme deneyimini daha fazla keşfetmeye başladı. Pandemi sırasında Asya karşıtı şiddetin artması, dedi Yew, hala ön planda.

“Ne kadar Asyalı Amerikalı olursan ol, her zaman ebedi yabancı olacaksın. “Giydiğimiz yüz,” dedi Yew, “size her zaman bu ülkeye ait olmadığınızı hissettiriyor.”

Kamboçyalı Rock Band gibi şovların yönetmeni ve oyun yazarı Yew, “Yani, bu özel müzikalde güçsüz statüsünü keşfetmenin gerçekten ne anlama geldiğiyle ilgileniyordum?” diye ekledi. “Aslında müziği biraz daha açmaya yardımcı oluyor. Bence harika sanat eserlerinde cümleler ve sahneler arasında daha fazla hayat bulmak için fırsatlar var.”

Başlangıçta Victoria Clark’ın Margaret rolünde ve Kelli O’Hara’nın Clara rolünde oynadığı The Light in the Piazza, İtalya’da tatil yapan bir kadın ve kızını konu alıyor. Aşk başrolde: Clara (Anna Zavelson), Fabrizio’ya (James D. Gish) aşık olur; Margaret, çocukken bir yetişkinken bile çocuksu görünmesine neden olan bir beyin hasarı geçiren kızını korumak için romantizmi paramparça etmek istiyor; ve Margaret, Kuzey Carolina’da evde oturan bir kocayla görünüşte sevgisiz bir evliliğe saplanmış durumda.

Clara’nın engellilikle ilgili kaygısının azalmasına, sevgisinin yeşermesine ve Margaret’in bakış açısının değişmesine neden olan şey, Johnson’ların turist – yabancı bir ülkede yabancılar – statüsüdür. Bir bakıma her iki kadın da evlerinden çıktıklarında kendilerini bulurlar.

Asyalı Amerikalılar tam olarak neyi ve nerede ev dediklerini belirlemekte zorlanabilirler. Miguel Urbino ile seti tasarlayan Clint Ramos ve Encores’un bir parçası! Yönetici ekip, gösteriyi orijinal çalışması sırasında 10 kez izlediğini hatırladı. Filipinler’den New York’a taşınmıştı ve kendini yeni bir yere tamamen kaptırma ve sevme fikri aklına geldi. Müzikali görünce “Her seferinde çirkin ağladım” dedi.

Miles, Kodlamaların zirvesindeydi! Margarete rolü için liste. (Gösteriyle ilgili 2005 tarihli incelemesinde Ben Brantley, karakterin “Amerikan müzikalinde zeki yaşam belirtileri arayanlar için bir nimet olarak görüldüğünü” yazdı.) Miles’ın “yeterince virtüöz olduğunu” hissettiler. ama “Ayrıca o mükemmel bir oyuncu” dedi Ramos.

Yew ve Miles, rolü seçerken Kore göçünün tarihini araştırdılar ve alt metin olarak Miles’tan Margaret’in 20. yüzyılın başlarında sanat okumak ve İngilizce öğrenmek için Amerika Birleşik Devletleri’ne gelmiş olabileceğini ve ardından beyaz Süd’ünün kocasıyla tanışmış olabileceğini belirtti. ve oraya yerleşti ve sonunda bir çocuğu oldu.

Sweeney Todd’un Broadway’de yeniden canlandırılmasında Tony’nin aday gösterdiği bir dilenci rolüyle bu şovu hokkabazlık eden Miles, Amerika Birleşik Devletleri’nde doğdu ve ardından annesiyle oraya dönmeden önce küçük bir çocuk olarak birkaç yıl Güney Kore’de geçirdi. AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ. Hawaii’deki çocukluğunda, Korece becerileri zayıflarken İngilizce öğrendiğini ve annesinin inatçı aksanıyla hüsrana uğradığını ve arkadaşlarının ebeveynlerinin aksine güzel kıyafetler gibi şeyleri umursamadığını hatırladı. Zamanla annesine karşı bir tür burukluk bile geliştirdiğini söyledi.

“İşte bu yüzden Margaret’i inşa ederken tüm bu hikayeleri ve fikirleri yanımda taşıyorum” dedi.

Geçen yıl liseden mezun olan ve müzikalde New York’ta ilk profesyonel çıkışını yapacak olan Zavelson, her zaman müzikleri söylemek istemiş, ancak Clara’nın oynadığı rol olan kendisi gibi birini hiç görmediğini söyledi. Zavelson, Japon-Amerikalı ve Yahudi olduğunu söyledi.

Zavelson, “Bu rolü söylemeyi hayal ettiğimi sanmıyorum,” dedi çünkü Clara’yı genellikle beyaz bir aktris canlandırıyor. “Büyürken, bence her çocuk, ‘Bunu yapsam eğlenceli olmaz mıydı?’ Ama ortaokula ya da liseye başladığınızda ve bazı insanların sizi farklı algıladıklarını fark ettiğinizde, sanırım birçoğum “Pekala, bu rolün ölmesine izin vereceğim” diye düşündü.

“Ama Ruthie’yi ona bağlı görmek beni biraz aydınlattı,” diye devam etti. “Ben Teksaslıyım ve Margaret ile Clara Kuzey Karolina’dan. Yani coğrafi olarak aynı değil ama Johnson gibi bir soyadına sahip bir Güney Asyalı Amerikalıya sahip olmak aslında benden o kadar da uzak değil.”

Ve Clara’nın yaralanmasının sonuçlarına rağmen Zavelson, Fabrizio’nun ailesi tarafından sıcak bir şekilde kucaklanan genel olarak iyimser bir genç kadın olduğunu söyledi.

Oyuncular geçen hafta provalar sırasında hala karakterlerini keşfediyor olsalar da Zavelson, performansa giren ırksal açıdan bilinçli nüansların çoğunun Margaret ve Clara ile Margaret arasındaki anne-kız etkileşimleri aracılığıyla ifade edileceğini tahmin etti. Margaret’in ne ölçüde bir tane var? içselleştirilmiş ırkçılık korkusu, onu benimseme konusunda onları daha isteksiz hale getiriyor Fabrizio ve ailesi? Göçmen deneyiminiz sizi nasıl sertleştirdi? Ve bu sertlik Margaret’in Clara ile olan ilişkilerini nasıl etkiler?

Ayrıca, ırksal çeşitlilik duygusunu diziye doğru bir şekilde entegre etmek oyuncu kadrosu için sürekli bir zorluktu.

Miles, “İster jest ister bakış olsun, belki de İtalya’daki diğer insanların bir parça ırkçılığıdır” dedi.

Miles ayrıca Broadway’de “The Light in the Piazza” yı da gördü ve “geniş kapsamlı orkestrasyonu ve güzel şarkı söylemesi ile bu aşk, keder ve pişmanlığın bu gerçekten insani hikayesinden” hemen etkilendiğini söyledi.

Ancak son birkaç yıldır müziği tekrar tekrar çaldığı için farklı bir şekilde ele alıyor.

Kendisinin ve kocası Jonathan Blumenstein’ın bir trajedi yaşadıklarının bir sır olmadığını söyledi. 2018’de, 5 yaşındaki kızları Abigail, Brooklyn’deki Park Slope’da yürüyüşe çıkarken bir arabanın çarpması sonucu öldü ve Miles da ciddi şekilde yaralandı. Miles o sırada hamileydi ve iki ay sonra, doğum tarihine az kala bebeği kaybetti.

Miles, “Gerçekten Margaret’in güçlü olmaya çalıştığını ve herkese kontrolün kendisinde olduğunu ve her şeyin yolunda olduğunu göstermek istediğini hissediyorum,” dedi. “Ama kapılar kapanınca ne oluyor?”

Margaret nihayet seyircilerin önünde savunmasız kalmasına izin verdiğinde, kişisel olarak “nihayet nefesini tutması ve belki de gerçek beni biraz daha göstermesinin” bir yolu olabilir, diye devam etti.

“Umarım gösterinin sonuna kadar olmaz” diye ekledi. “Çünkü iyileşmeyeceğim.”