Feminist bir saçmalığı bir İngiliz kır evine nasıl sıkıştırabilirim?

MoonMan

Member
Yeni Broadway komedisi The Cottage, 1923’te, yıllık yasadışı buluşmalarının ertesi sabahı, bir İngiliz kır evinde bir çift sevgiliyle başlar. Legally Blonde yıldızı Laura Bell Bundy’nin canlandırdığı Sylvia, Will & Grace’den Eric McCormack’in canlandırdığı sevgilisi Beau için tutkuyla yanıp tutuşuyor.

Haziran ortasında bir öğleden sonra oyuncular, Manhattan’daki Hell’s Kitchen’daki bir prova stüdyosunda gösteri boyunca gezinirken sokak kıyafetleri giydiler. Beau bir can sıkıntısıyla dişlerini Sylvia’nın ayağına geçirdiğinde, McCormack aslında cesurca Bundy’nin spor ayakkabı üstünü ısırdı.

Ah, oyunculuğun cazibesi!

Bununla birlikte, parçanın kendisinin ödünç alınmış belli bir zarafeti vardır. Muhtemelen bir saçmalık (oyun yazarı Sandy Rustin, çöp adamlar ve palyaçoyu çağrıştıran bu terimden hoşlanmasa da), The Cottage, esprili İngiliz komedisine Noël Coward benzeri bir feminist yorum.

En iyi bilinen parçası 1985 yapımı filmden uyarlanan suç komedisi Clue olan Rustin, “Bütün bu üst sınıf İngiliz tarzının gerçekten büyük bir hayranıyım,” dedi. “Ancak kadın karakterler genellikle arzulanan çok şey bırakıyor. Genellikle sadece erkeklere hizmet etmek için oradalar. Kararları kadınların verdiği bu türe girmenin bir yolunu bulmak ilgimi çekiyordu.”

Upright Citizens Brigade’de eskiz yazmayı ve doğaçlamayı öğrenen bir aktris olan Rustin’in The Cottage’ı 1920’lerde İngiliz kadın haklarının ivme kazandığı bir zamanda çekmesi tesadüf değil. Ancak oyunun çoğunda feminizm aleni olmaktan çok ima ediliyor.

Bundy’nin karakteri Sylvia’nın, 7 Temmuz’da Helen Hayes Theatre’da gösterime girecek olan bu toplu oyunun kahramanı olduğu ancak yavaş yavaş anlaşılır. Sylvia, Beau’yu aldatır ve karşılığında Beau’nun karısı Marjorie ile ilişkisi olan Clarke ile evlidir. Perde II’ye göre, hepsi ve diğer birkaç sevgili, çok kalabalık bir kulübede ortaya çıkıyor.

Altı kişilik oyuncu kadrosunda, en son Broadway’de geçen yılki feminist fars POTUS’ta ağır hamile Marjorie olarak görünen Tootsie’nin Tony Ödülü adayı Lilli Cooper da var. “Saturday Night Live”a geç kalan Alex Moffat, Moffat’ın merdivenlerden düşme yeteneğinden yararlanan Clarke’ı canlandırıyor. “Seinfeld”den tanınan Jason Alexander yönetiyor.

“Komedi zordur,” dedi Alexander, provada coşkulu bir duruş sergilemesine ve nota sehpasından izlemesine rağmen. “Kolay bir şey yapmak zor iştir.”

Buluşu takip eden günlerde, o, Rustin ve oyuncu kadrosundan bazıları, bu nouveau gerileme, tarihsel tarzdaki oyunu sahneye getirmek için ne yapılması gerektiği hakkında telefonda bireysel olarak konuştular. Bunlar, bu konuşmalardan düzenlenmiş alıntılardır.

Her şey hassasiyetle ilgili, sevgilim.

KUMLU PASLANMIŞ Her bir oyuncu sanki gerçek bir Noël Coward oyunundaymış gibi, bir Oscar Wilde oyunundaymış gibi sahneye çıkıyor. Ve sonra bir şekilde kontrolden çıkıyor. Bu gerçeklik bir şekilde çözülüyor.

LAURA BELL BUNDY 147 sayfanın yaklaşık 140’ındayım [of the script]. Ve size bu kelimelerin benim yerel dilimde normal olmadığını söylememe izin verin. Yemin ederim en zor kısmı buydu, tüm “canım” ve “sevgilim”lerin nereye gittiğini hatırlamak. Tam olarak ifadeyi anlamıyorsan, tarz bu değil. Ve bunu hızlı da söylemelisin çünkü ritim bu.

“Hız, karaktere dönüşür.”

Eric McCormack Jason’ın birçok kez söylediği gibi, bunların hepsi harika sözler, ancak hız ve altımızın mutlak sinerjisi olmadan öylece duruyorlar. Altımız tam gaz ilerlediğimizde ve hız pratikte bir karakter haline geldiğinde, bu kendi başına bir şey haline geliyor. Oyunun aciliyeti sadece “Aman Tanrım, kapıya biri geliyor” tehlikesi değil, olduğu kadar, hepimiz bir şekilde canımız için koşuyoruz. Biz hayatımız için dans ederiz.

BUNDY Komedide, özellikle sahne komedisinde ritim vardır. Komedi, bu satırların bazılarının sunulma biçiminde, iletilme temposunda, iletilme hacimlerindedir. Bu esasen müzikal tiyatro veya çok kameralı komedi ile aynıdır. Bu yüzden Eric’in meseleyi anladığını düşünüyorum. Jason’ın kafasına çivi çakmasının nedeni de bu.

Parça bir müzikal gibidir. Veya Köstebek Vur.

JASON ALEXANDER Ben buna bir tür müziksiz müzikal diyorum. Bir müzikal sayıda, içindeki herkes, birbirinden uzak da olsa, parçanın temposunu, tonlamasını, ruh halini, parçanın hareketini anlar. Bu parça ve enstrümantasyon onu hemen hemen aynı şekilde çağırıyor, ancak davul ritmini tutan veya melodi çalan kimse yok. Yani birbirinizle içinizde hissetmelisiniz.

LILLY COOPER Hepimiz bu çarkın dişlileriyiz tabiri caizse ve bazen sahnede altı kişiyiz. Ama biliyorsun, odaklanma çok spesifik bir şey üzerinde olmalı. Bu nedenle, birkaç dakika içinde manzaraya karışmayı ve birkaç dakika içinde öne çıkmayı öğrenmeliyiz. Geçen gün provada bu parçayı Whac-a-Mole ile karşılaştırdım. Hangi köstebeğin delikten ne zaman çıkacağını bulmalıyız.

Senaryo bir tür skordur.

BUNDY Geçen gün sesimi kaybettiğimde, tam tonu iletmekte zorlandım, bu ses tonunu değiştirirseniz can alıcı bir cümle oluşturabilir. Formatı ne olursa olsun, ister müzikal bir tiyatro komedisi, ister müzik yok, arkasında yine de müzik var.

McCormack Bu rulo, kelimenin tam anlamıyla üç oktavlık bir rulodur. Bu çok gösterişli İngilizce sohbet dalgasında ilerlemek için tüm bu notlara ihtiyacın var.

Pozlar geçmişten.

İskender Şimdi 30’ların ve 40’ların abartılı oyunculuk tarzları olarak adlandırdığımız şeye açıkça kök salmış ortak bir davranış, eylem, hareket ve oyun dili bulabilir miyiz? Davranışsal olarak farklı olan bir tür poz var. Eric’e bir veya iki kez “Eric, az önce yaptığın kol hareketi tam 2023” dedim.

BUNDY beden dili [Sylvia] 1920’lerin İngiltere’sinin bu oldukça zengin kadını olmak: Bu vücut nasıl dayanıyor? Sadece öğreniyorum. Sonra, zamanın incelikleriyle ve bir kadın nasıl olmalı, nasıl davranmalı, beden dili nasıl değişiyor? Bunların hepsi gerçekten hesaplamam gereken şeyler.

Cesetler komedi yemidir.

paslı Metin ve sahnede bedenlere ne olduğu eşit parçalara sahip, gerçekten fiziksel komedi yazma eğilimindeyim. İki şey benimle evli. Mizah, bu insanların kendi alanlarında nasıl yaşadıklarından gelir.

COOPER Nispeten yakın zamanda hamileydim, bir buçuk yıl önce. Dediğin kadar çılgın [costume pregnancy] Göbek şamandırası beni gerçekten geri getiriyor. Bu duyusal hafıza gibi. Hamileyken buna inanamıyordum; İnsanların içimizde büyümesine izin vermemiz oldukça vahşi. Yani bu saçma unsur var. Mekânsal farkındalıkta bir komedi var. Bu göbeğim varken fiziksel olarak daha fazla yer kaplıyorum.

kek, hayır merdivenler, evet

McCormack Sadece yüz yaşında olmak ve merdivenlerden düşmekten gerçekten yorulmak dışında – bunu Alex’e bırakacağım – fiziksel komedinin zor kısmı, o anda hissettiren bir şey yapmaktır. Hepimiz yüzünde pasta falan gördük. Ancak, özellikle büyük bir endişe veya büyük bir korku anında orijinal bir an bulmak, sadece büyük bir ödüldür.

ALEX MOFFAT Tiyatroya gidip merdivenlerin nasıl göründüğünü görmekle ilgileniyorum. şu anda bizim [rehearsal] yer, sadece birkaç kat merdiven. yapabilirim [fall down them] eskiden yaptığımız gibi günde altı veya yedi kez. Ama kır evinin üst katından aşağı inen yaklaşık 12 basamak varsa, hâlâ çözmemiz gereken çok şey var.

Politik mesaj mı? gizlice gir

BUNDY Bu kadının aydınlanması nedeniyle bu parçaya çok çekildim. [Sylvia] Sevincinin bir erkeğin sevgisi etrafında dönmesi gerekmediğini hissetmeye başlar. Kadın cinselliği çok damgalanıyor. Ve cinsel dürtüsü olan bir kadın olmanın ne anlama geldiğine dair gerçek bizi de güldürüyor.

MOFFAT Umarım sadece kahkahalarla dolu bir yük trenidir. Ancak oyunun bu kadar harika, güçlü, feminist bir bakış açısına sahip olması kesinlikle insanları şaşırtabilir. Sadece gerçekten komik ve ilgi çekici bir şey yapmak, insanlar komediye, hikayeye çekildikleri sürece işe yarayabilir. Ve sonunda, “Ah! Bu ilginç bir noktaydı.”

COOPER Serideki en sevdiğim repliklerden biri [paraphrasing]”Eh, belki de bir erkeğe ihtiyacı yoktur.” Bu insanlar için öyle bir aydınlanma ki, bunu ciddi ciddi düşünüyorlar. Bu kavramın bu nesil için bu kadar hayal edilemez olması başlı başına komik. Ve feminist.