Gerilimle dönen mektupların dramı

MoonMan

Member
Oyun yazarı AR Gurney, mektup türünün bir klasiği olan Aşk Mektupları’nı yazarken ne yaptığını tam olarak biliyordu.

Senaryoda belirtildiği gibi, 1988 tarihli oyununun “tiyatroya, uzun provalara, özel set tasarımına, metin satırlarının ezberlenmesine ve performansın olduğu gecenin ötesinde iki oyuncunun taahhüdüne” ihtiyacı yok. Oyuncuların yan yana durmasını ve mektupları yüksek sesle okumasını gerektirir.

Ancak bir araç olarak yazışmayı seçmek de son derece zekiceydi. Doğası gereği dramatik bir araçtır – çünkü bir mektup hem kendini ifade etme aracı hem de bir tepki için katalizördür. Bu cevabın ne olabileceği ve çoğu zaman birinin gelip gelmeyeceği konusunda gerilim dönüyor.

İster sahnede yüksek sesle okunuyor ister bir kitabın sayfalarına yazılmış olsun, diğer insanların postalarına karşı doyumsuz bir iştahım olduğunu itiraf edeceğim. Bir ilişkinin gidişatını özetlemek gerekirse, hiçbir şey yıllarca süren yakın yazışmalarla kıyaslanamaz.

İrlanda Repertuar Tiyatrosu’nun Mektuplar Serisi bu tercihe hitap ediyor. Melissa Errico ve David Staller ile Jerome Kilty’nin George Bernard Shaw ile aktris Bayan Patrick Campbell arasındaki onlarca yıllık alışverişten uyarlanan Sevgili Yalancı (Pazar gününe kadar) adlı oyunuyla başlayan seri, Matthew Broderick ve Laura Benanti ile “Aşk Mektupları”nda (30 Mayıs) sona eriyor. – 3 Haziran), Andrew Makepeace Ladd III ve Melissa Gardner – ikinci sınıftan beri kız arkadaşlar – her zamanki Gurney kalıbındaki kurgusal karakterlerdir: beyaz, Protestan, zarif.

Andy, üniversite yıllarında bir ara rahatsız olan Melissa’ya, “Ben aradığımda telefonu kapattığın için yazıyorum,” diye karaladı. “Mektuplarla ilgili bir şey var: onları asamazsın.”

“Ama mektupları yırtabilirsin,” diye tersledi. “Parçalar kapalı.”

Gurney, Melissa’ya sinsi bir derinlik katar. 1950’lerde reşit olan sanatçı bir çocuk olarak mutsuz bir kadına, uyuşturucu bağımlısı asi bir Manqué’ye dönüşür.

Colleen Dewhurst, Swoosie Kurtz, Lynn Redgrave ve Elaine Stritch dahil olmak üzere orijinal 1989 Broadway dizisi Love Letters’da onu canlandıran aktrislerin listesine bakmak nefes kesici. Stockard, Haber için incelenen performansta Channing Melissa’yı canlandırdı.

Kadınlar için önemli rollerin bugün olduğundan çok daha az yaygın olduğu bir zamanda, Melissa, yarım asırlık konuşmaları boyunca Andy ile eşit zaman geçirdi – mektupların davet ettiği ileri geri formatın bir avantajı. İsimleri koyu harflerle yazılmış aktrislerin sıraya girmesine şaşmamalı.

Bir yıl önce İrlandalı Sanat Yönetmeni Charlotte Moore, New Haven’daki Long Wharf Theatre’daki dünya prömiyeri yapımında rol alan aktrisler arasındaydı.

Brian Aherne ve Katharine Cornell’in oynadığı, 1960’ta Broadway’de ilk gösterime girdiğinde, “Dear Liar”, tiyatro tarihçileri dışındaki insanların artık Campbell’ın sonsuza dek Shaw’ın adıyla ilişkilendirilen adını bilmesinin ana nedenidir.

“Barbar İblis: Sadece hayal gücümle yaşayabileceğimi mi sanıyorsun?” Shaw, 1913’te Campbell’a yazdığı bir mektupta, onu bir mesaj için çok uzun süre beklettiğinden şikayet etti. “Bana söyleyecek bir şeyin yok mu?”

Pygmalion’unda ilk Eliza Doolittle olacak olan Campbell, Henry Higgins’i anımsatan huysuz pedagojik eğilimlerine karşılık verdi: “Ben her zaman aşağılık bir mektup yazarı oldum – beni daha kötü yaptın – ve bunu yapabileceğim için homurdandı. ne imzala ne de hecele … seni edebiyat tüccarı seni! “

Animasyonlu, kağıt üzerine mürekkepli bir sohbete giriyorlar, ama ben bundan çok Shaw’ın aktris Ellen Terry ile daha düşünceli ve nihayetinde yürek burkan konuşmasından büyüleniyorum. Eleştirmen ve acemi bir oyun yazarı olduğu 1892’den itibaren 30 yıl sürdü.

Shaw 1899’da ona “Mektubunuz beni kahkahalarla inletiyor,” diye yazmıştı, “gerçi ruh halim çok kötü olmasına rağmen.”

“Doodle’ımın seni ‘güldürmesine’ sevindim,” diye yanıtladı hemen. “Senin Mektup başımı döndürdü…”

1928’deki ölümünden sonra, yazışmalarının bir kitabı yayınlandığında, Shaw okuyucuları “katedral kasabalarında kibar mektupların yazılmasını yöneten davranış kurallarına göre yargılamamaları” konusunda uyardı.

Önce Terry’yle, sonra Campbell’la yan yana flört etme eğilimi göz önüne alındığında, kendi davranışını, özellikle de evli bir adam olarak bağlamsallaştırmada kazanılmış bir ilgisi vardı. “Perde arkasında, tiyatronun, dışarıdaki banliyö toplumunun katılığından kesinlikle daha açık ve tartışmasız daha aklı başında, kendine ait duygusal bir Masonluğu var” diye kışkırtıcı bir şekilde açıkladı.

Yayınlanan yazışmaların çekiciliği tam olarak budur: insanın kendi kendisiyle yaptığı özel sohbetlere dair vaat edilen içgörü – en gerçekçi halleriyle etkileyici kültürel figürler. Shaw biraz terbiyeli olsaydı, mektupları ve oyunları şekerleme olurdu.

Çağdaş Amerikan tiyatrosundaki en önemli mektup oyun yazarı, yüce romantik trajikomedisi Eurydice’de (2003) baş karaktere yeraltı dünyasındaki ölmüş babasından gelen bir mektupla harekete geçen Sarah Ruhl olmalıdır.

Orada Eurydice ona katılır ve sonra o da yeraltı dünyasından yazar ve kocası Orpheus’a şöyle der: “Bu mektubu bir solucana vereceğim. Umarım seni bulur.”

Herhangi bir değerli yazışma, esneyen bir ayrılığı kapatma arzusu, hatta bir ihtiyaç tarafından beslenir. Bu, Ruhl’un 2012’deki baştan çıkarıcı oyunu Sevgili Elizabeth’e uyarladığı, çok uzaklardaki şairler Elizabeth Bishop ve Robert Lowell’den derlenmiş delicesine güzel mektuplar olan Words in Air için kesinlikle doğru.

Lowell, 1959’da Bishop’a “Mutlu bir yıl olmasına rağmen, sensiz kendimi çok kaybolmuş hissediyorum” diye yazmıştı.

Ancak Bishop’ın bildiği gibi, gerçeği kağıt üzerinde söylemek ve alıcının bunu nasıl karşılayacağını bilmeden postayla göndermek korkutucu olabilir. 1962’de Lowell’a “Herhangi bir mektup yazmak zaten tehlikelidir – tehlikelerle doludur” dedi.

Bu tehlikelerin en önemlisi kederdir. Bu yıl, Ruhl’un Max Ritvo ile yazışmalarının bir koleksiyonu olan Letters From Max: A Book of Friendship’in sahne uyarlaması olan, son derece kişisel Letters From Max, a Ritual’ın prömiyerine tanık olundu. Bir şair ve onun eski öğrencisi olarak, tanışmalarından sadece dört yıl sonra 2016’da öldü.

Ölümlülük, diğer dramaların daha kolay kaçabileceği şekilde mektup dramalarında asılı kalır. Yıllara yayılan yazışmalar bazen kekeleyebilir, ancak sonunda bir nedenle sona erer ve çoğu zaman – burada adı geçen neredeyse tüm çiftlerde olduğu gibi – bu neden bir kişinin ölümü veya sakatlığıdır. Harfler daha sonra bir teselli kaynağı olabilir: değerli bir bağın kalıntıları.

Elbette, mektuplar da bir tür performans olabilir, özellikle yazarların sözlerinin bir gün halka açık olabileceğine inanmak için sebepleri varsa. Ancak bir yazışma bir birikimdir ve gerçekler içeri sızabilir: yazarların kendileri hakkında açığa vurmak istedikleri ve kaçtıklarının farkında olmadıkları şeyler.

İzleyicileri olarak biz, birbirlerini nerede hayal kırıklığına uğrattıklarını, arkadaşlıklarının nerede sekteye uğradığını, hayatlarındaki diğer insanların kurdukları bağ nedeniyle kendilerini tehdit altında hissettiklerini görüyoruz. Ayrıca birbirlerini amaçladıklarından daha umutsuzca sevdiklerini de görüyoruz.

Her şey çok dramatik. Ve böylece yaslanıyoruz.