Lea Salonga asla Sondheim'dan bıkmaz

MoonMan

Member
Kimse Lea Salonga'nın şarkı söyleyebileceğinden şüphe etmedi.

20 yaşındayken, “Miss Saigon” da takıntılı bir Vietnamlı genç Kim olarak koparma rolü için Tony Ödülü kazandı ve kalbini “Les Misérables” tarafından Broadway Productions'ta éponin ve daha sonra Fantine olarak söyledi. Sadece iki Disney prensesinin değil, 1998'den “Mulan” ın savaşçı kahramanı ve 1992 “Aladdin” de Prenses Yasemin'e binen büyülü halı.

Ama şarkıcı Sondheim – Amerikan sahnesinde en zorlu ve kendine özgü çalışmaları yaratmak için müjdeli bir besteci olabilir mi? “Çingene” nin korkunç, patolojik olarak hırslı aşamaları Mama Rose gibi bir figürde yaşayabilir mi? Ya da insan eti ile insan pazarlama zorluklarıyla dolu kasap/fırıncı “Sweeney Todd” dan Bayan Lovett, bir Cockney aksanında daha az bir şey yok mu?

“Bazıları zor,” diye itiraf etti Salonga.

Ancak tüm bunları ve daha fazlasını, şu anda Londra'nın Batı'daki West End'de 16 haftalık bir koşudan sonra Los Angeles'ta oynayan “Stephen Sondheim'ın Eski Arkadaşları” nda yapıyor. Gösteri Samuel J. Friedman Tiyatrosu'ndaki Broadway'deki Samuel J. Friedman Tiyatrosu'nda başlayacak ve Sondheim'ın “West Side Story”, “Çingene”, “A Little Night Music” ve “dahil en büyük müzikalleri tarafından üç düzineden fazla şarkı içeriyor. Ormanda daha küçük bir gece müziği “ve” “. “Bernadette Peters, 2003 yılında Sondheim'ın yabancı hiçbir yabancı Momma Rose karakterine dayanan Tributrevue'de de görülebilir.

Salonga, Peters, “Büyük Broadway oylarından birine sahip ve sadece evi indiriyor.” Dedi.

Salonga için, “Şimdiye kadar yazılmış en inanılmaz metinlerden bazılarını söyleme şansım var. Sadece bir ayak parmağı değil, aynı zamanda tüm vücudum bu inanılmaz çalışmada da dalış yapamam. “

“Miss Saigon” ve “Les Misérables” da Salonga'yı da işgal eden şov yapımcısı Cameron Mackintosh, “Kimse bir sanatçı olarak ne kadar harika olduğuna şaşırmadı” dedi.

“Asıl sürpriz ne kadar komik olduğuydu,” diye devam etti. “'Bayan Saigon' veya 'Les Miz'de çok fazla kahkaha yoktu, elbette bu sayfayı ondan bilmiyordum.”

Gösteri Salonga'nın LA'daki Center Tiyatro Grubuna dönüşü, en son David Henry Hwang'ın Rodgers ve Hammerstein müzikal “Çiçek Davul Şarkısı” nı canlandırdı.

Birçok yönden, bu gösteri onun için bir inanç sıçramasıydı. 1958'deki orijinal, posta siparişi ve “Chop Suey” başlıklı çeşitliliğe müzikal bir saygı ile çok iyi yaşlı değildi. Ve o sırada kariyerinde Salonga seçici olabilir.

Hwang, “Özellikle bu dönemde, Broadway'de Lea'nın sahip olduğu sanatsal ve ticari başarı kombinasyonunu başaran kimse yoktu.” Dedi. “Onları alacak kadar şanslıydık.”

Salonga'nın kariyeri şöyleydi: koparma performansı (Broadway'deki ilk Asya éponine ve Fantine) ve “Çiçek Davul Şarkısı” ve Imelda'nın hikayesini temsil eden “Here Lies Love” daki son rolünün bir kombinasyonu ve inanç atlamaları Disco Musical olarak Marcos.

“Bu hikayeyi Broadway'de göreceğimi hiç düşünmemiştim,” dedi Salonga.

Bunu yaparken, tiyatroda tiyatroya açık olan ve Hollywood'da ve Broadway'de ve örnek olarak ırk ayrımcılığına karşı olan diğerleri için avukat kapıları olarak açıktır.

Tony'ye layık görülen “Old Friends” direktörü Matthew Bourne, “Açıkçası çeşitlilik için büyük bir sesti,” dedi. Diyerek şöyle devam etti: “Ama aynı zamanda oyuncularımızın birçok genç üyesi için bir ikon ve ilham kaynağı oldu.”

Son sabah Salonga, Ahmanson Tiyatrosu manzarasına sahip bir restorandaydı ve en eski günlerinden bazılarını evinde Filipinler'de bir çocuk yıldızı, Broadway'deki koparma rolleri ve “Old Friends” için Mackintosh ile birleşmesi hakkında konuştu.

Salonga, “Çok azımız onun için 'Les Miz' yaptık.” “Sanırım şovun tanıdığı ve iyi olacağını bildiği insanlarla dolu olmasını istedi.”

Salonga, 1988'de ilk kez Mackintosh ile tanıştı ve “Miss Saigon” un West End üretiminde kapsamlı bir yetenek aramasından sonra seçildi. “Cameron onu keşfettiğine inanmayı sever,” dedi Bourne gülerek. “Ve birçok yönden yaptı.”

Ancak Cameron, Londra'nın 2.000 sandalyesi gibi Londra'daki Drury Lane Tiyatrosu gibi yerlerde şarkı söyleme baskısı hakkında ne tür kalabalıklar oynadığını sordu.

Üç hafta önce ona Stevie Wonder'a açık olduğunu söyledi.

Mackintosh, “O zaman kendime dedim:” Cameron, kapağı tut, “diye hatırladı Mackintosh.

“Bayan Saigon”, 10 yıl boyunca Londra'da oynanan dünyanın en popüler müzikallerinden biri oldu ve Salonga'yı bir müzikaldeki en iyi oyuncu için Laurence Olivier Ödülü'nü güvence altına aldı. Ancak gösteri 1991'de Broadway'e geldiğinde, Mühendis rolünde Galli aktör Jonathan Pryce'ın Yellowface dökümü için bir ateş fırtınası başlattı.

Salonga ayrıca Kim'in bir kısmının Asyalı bir Amerikalıya gitmesi gerektiğine inanan Aktörler Derneği tarafından da vuruldu.

Sonunda, Salonga ve Pryce Broadway koşusu için ikna oldular, her iki Tony Won. Salonga, ödülü kazanan ilk Asyalı aktris oldu. “O gece dokuzuncu buluttaydım,” dedi.

“Ve kesinlikle tartışmalı olan Jonathan Pryces dökümünden sonra, bu rolü oynamasına izin verilen her aktör Asya kökenliydi.” “Asyalı aktörler için büyük bir zaferdi.”

“Miss Saigon” da Yellowface dökümüne karşı hacim göstericilerinden biri, 2007'de Mark Taper forumunda açılan ve geçen sonbaharda Broadway'de oynanan “Sarı Yüz” hakkında bile yazan Hwang'dı. Hwang Salonga, 2012'de “Çiçek Davul Şarkısı” nın canlanmasında oynamak istediğinde, bu hikaye ile oldu.

“Bunun hakkında konuştuk” dedi. “Ama hem Londra hem de ABD'de parçayı havaya uçuran çok genç bir aktrisdi ve 'Saigon'a itirazlarımın hiçbiri ve Jonathan Pryce'ın dökümünün Pryce ile çok ilgisi yoktu ve kesinlikle Lea, bu yüzden yoktu. Orada konuşmak için çok fazla. “

“Bizim iyi şeylerden biri davranmak “Miss Saigon” ın Broadway'de deneyime sahip olan ve Broadway'in nasıl komuta edeceğini öğrendikleri Asyalı atalardan oluşan bir kohort yarattı. “

On yıl sonra, 2021'de Salonga, pandemi sırasında Asya karşıtı nefret suçlarındaki artışa karşılık gelen çevrimiçi bir hareket olan #Stopasianhate için Hwang ile tekrar bir araya geldi.

“Manhattan'daki bir konut binasının önünde saldırıya uğrayan Filipinli bir bayan hakkında haberleri gördüğümü hatırlıyorum ve kapıcı ona yardım etmeye bile çalışmadı.” Dedi. Diyerek şöyle devam etti: “Bu yüzden birimiz saldırıya uğradıysa hepimiz için konuşmamın önemli olacağını düşündüm.”

2023'te, Broadway'in “burada Lies Lie Love” Salonga yapımı, kalbinin yakınında bir hikaye anlatma şansı sundu: Imelda Marcos'un yükselişi ve düşüşü ve Filipinler'deki Volksmachtrevolution'ın başlangıcı. Gösteri ayrıca Salonga'nın ilk kez Broadway'de bir Filipinli oynamasıydı ve All-Filipinli bir diziye öncülük etti.

“Vietnamca, Japon, Çince, Fransızca iki kez oynadım” dedi. Asla Filipinli. O zamana kadar, hikayelerimiz Broadway'e hiç ulaşmadı. “

Bu yılın ilerleyen saatlerinde Mackintosh Salonga, “Eski Arkadaşlar” ın batı ucunda ortak yıldızlardan istedi. “Bernadette ile çalışabileceklerini düşündüğüm sadece bir avuç insan vardı” dedi.

“Steve insan durumu hakkında yazıyor,” dedi Peters. “Yani kalbe gitmelisin. Ama eğer yazdıklarının haritasını takip ederseniz, çünkü gerçekten her şeyi çok iyi buldu, her şey orada. “

Salonga ile tanışmak için: Bayan Lovett'in Londra dolu bir evin önünde Cockney aksanı. 2019'da Manila ve Singapur'da “Sweeney Todd” tarafından prodüksiyonlarda seri katilin suç ortağı ve romantik partneri rolünü oynamıştı, ancak Drury Lane farklıydı.

“Londra'da kendime nefesim için bir oda vermedim” dedi. “Her gün çivilediğimden emin olmalıydım.”

“Ben bir Londralı ve aslında gerçek bir cockney,” dedi yönetmen Bourne. “Ve aksanınız çok iyi ve iyileşiyor. Ama bu Lea. Yaptığı her şeyde daha iyi ve daha iyi olur. “

Los Angeles ve New York'ta koşmasından sonra Salonga, altı yıl içinde ilk kez Filipin müzik sahnesine dönecek, evet, daha fazla Sondheim, “Into the Woods” da bir cadı olarak oynuyor, orada üç oynadığı bir rol onlarca yıl önce.

“Şimdi her türlü Sondheim yapabilirim” dedi. “Sondheim'ı ölebileceğim güne kadar yapabilirsem mutlu olurdum.”

“Yaptığınız her şeyde hedef yüzde 100 mükemmel değil,” diye devam etti. “Hiç değil. Sorumlu, disiplinli ve mükemmel bir sanatçı olmak iyi bir insandır. Bu, sahip olmaktan hoşlandığım bir itibar. Ve bunu böyle tutmak istiyorum! İyi bir gösteri düzenlemek için güvenebileceğiniz biriyim. “