Mekan Ne Demek Edebiyatta ?

Pusula

Global Mod
Global Mod
Öğretmen Olmak İçin Kaç Puan Gerekir 2024? KPSS ve Sabır Testi

Selam değerli forumdaşlar!

Hepimizin hayatında en az bir kere “Ben öğretmen olsam öğrencilerimle futbol oynar, teneffüste onlara kantinden tost alır, derslerde fıkra anlatırdım” diye düşündüğü bir an olmuştur. Ama işin gerçek yüzü öyle değil; öğretmen olmak için önce **KPSS** denen sabır, strateji ve göz sağlığı tüketen kutsal sınavı geçmen gerekiyor. Ve herkesin dilinde şu soru: *“2024’te öğretmen olmak için kaç puan gerekir?”*

Ben de dedim ki, hadi gelin bu soruya biraz eğlenceli, biraz stratejik, biraz da empatik açıdan yaklaşalım. Hem erkek forumdaşların hesap makinesi gibi çalışan mantığına, hem de kadın forumdaşların “O öğrencilerin gözlerindeki ışık var ya…” diyerek gözleri dolu dolu yapacağı tarafına birlikte bakalım.

---

Erkek Bakışı: “Puan mı lazım, strateji bende!”

Erkek forumdaşların çoğu bu soruyu duyunca hemen Excel açıyor. Hedef: “Hocam kaç puanla atanırım?”

– 82 puan mı?

– 84’te garanti mi?

– 89’da direkt kadrolu müdür yardımcısı mı oluyorum?

Bu yaklaşımda öğretmenlik meselesi sanki bir futbol ligi gibi: “Abi bu sene matematik branşında kontenjan az, bi’ 88 yapmazsan küme düşersin.”

Tabii erkek forumdaşların çözüm odaklı stratejileri var:

1. Dershaneye git.

2. Kaynak al.

3. Youtube’dan video izle.

4. Evlenmeden önce atan, sonra düğün masraflarını devlete yık (!).

Ama erkek mantığıyla şöyle bir sıkıntı var: Puanı tuttursan bile tayin meselesini hesaplamadan işin içine giriyorsun. Sonra kendini 12 saat otobüs yolculuğu sonunda Erzurum’un bir köyünde buluyorsun.

---

Kadın Bakışı: “Öğrencilerim bana mektuplar yazacak mı?”

Kadın forumdaşlar içinse mesele tamamen duygusal (ama bildiğiniz manada değil). Onlar puanı hesaplarken bile bir romantizm var:

– “Matematikten 70 alsam, eğitim bilimlerinden 75 çeksem, belki 83 puan yapar… O da bana tekabül eder mi?”

Ama asıl mesele şu: “Atandığım köyde öğrencilerim bana çiçek toplar mı?”

“Acaba karne günü bana teşekkür kartı hazırlarlar mı?”

“Benim öğrencilerim mezun olunca düğünlerine davet ederler mi?”

Yani kadın forumdaşlar öğretmenlik puanını değil, öğrencilerle kurulacak bağı düşünüyor. Onlar için 2024’te öğretmen olmanın en büyük göstergesi: “O sınıfta 30 tane göz parlıyorsa, tamamdır ben öğretmenim.”

---

KPSS: Puan Değil, Direnç Ölçer

Bakın arkadaşlar, işin şakası bir yana, 2024’te öğretmen olmak için gereken puan her branşa göre değişiyor. Ama bu iş sadece “puan” değil, tamamen **direnç testi**.

– 1000 sayfalık eğitim bilimleri kitabını kaç günde ezberleyebilirsin?

– Günde 6 saat çalışınca gözlerin kaç günde sulanır?

– Evdekilere “Biraz sessiz olun” diye kaç kere bağırabilirsin?

KPSS, aslında öğretmen adayına şunu soruyor: “Sen öğrencilerine sabırla 40 kere aynı şeyi anlatabilecek misin?” Çünkü paragraf sorularını 40 kere okuyorsun, hâlâ anlamıyorsun. İşte bu sana meslek pratiği kazandırıyor.

---

2024’te Gerçekten Kaç Puan Gerekir?

Şimdi hepinizin aklındaki soruya gelelim. Cevap şu: **Branşa göre değişir!**

– Matematikte yüksek,

– Türkçe’de nispeten daha düşük,

– Din Kültürü’nde şaşırtıcı derecede oynak,

– Sınıf öğretmenliğinde ise tam bir “Survivor” yarışması gibi.

Kimi branşta 70 puanla atanırsın, kimi branşta 90’ı görsen bile sırada kalırsın. Yani mesele biraz piyango, biraz da sabır.

Ama bence 2024’te öğretmen olmanın asıl kriteri şudur:

**Sabah 8’de derse girmeye ve “Hocam zil çaldı!” cümlesini günde 20 kez duymaya gönüllüysen, sen zaten öğretmensin.**

---

Forumdaşlara Soru: Sizce Kaç Puan Gerekir?

Şimdi gelelim işin en keyifli kısmına: forumun beyin fırtınası!

– Erkek forumdaşlar, hadi bize Excel tablosuyla stratejik hesap çıkarın.

– Kadın forumdaşlar, siz de hayali öğrencilerinizin size yazacağı mektupları düşünerek duygusal yaklaşımınızı paylaşın.

– KPSS’ye girmiş ve çıkmış olanlar, travmalarınızı burada anlatın, biz de gülelim (ya da ağlayalım).

Hadi bakalım, 2024’te öğretmen olmak için kaç puan gerekir sizce?

Unutmayın, öğretmenlik sadece rakam işi değil; gönül, sabır ve biraz da mizah işidir. :D