Olga James, 'Carmen Jones' ve 'Mr. Harika, 95 yaşında ölür

MoonMan

Member
1950'lerin ortalarında kariyeri vurgulanan bir oyuncu ve opera soprano olan Olga James, Harry Belafones'un tamamen siyah müzik filmi “Carmen Jones” da Jilted Friend ve Sammy Davis Jr. Broadway şovu “Bay Harika ” – 25 Ocak'ta Los Angeles'ta öldü. 95 yaşındaydı.

Destekli yaşam tesisinde ölümü yeğeni Janet Adderley tarafından doğrulandı.

Bayan James, Fransa'da bir opera şirketi ile ve New Jersey, Atlantic City'deki popüler bir müzikal revü olarak sahne almıştı – yöneticisi Abe Sapersstein – Harlem Globurter'ın arkasındaki Basketbol -Impresario – 1954 “Carmen Jones”, The Audition için ” Carmen Jones, ”indi, 1954'te“ Carmen Jones “,, Globeters,” Carmen Jones “için, Oscar Hammerstein IIS'in film versiyonu 1943 Broadway güncellemesinden Georges Bizets Opera” Carmen “tarafından vuruldu. Opera 1820'lerde İspanya'da oynadı; Filmin tutumu, İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerikan Güney'deki Broadway müzikaline benziyor.

Paraşüt fabrikasında (şimdi Neil Simon Tiyatrosu'nda bir işçi olan Carmen (Dorothy Dandridge) tarafından uçuş okuluna giden bir asker olan arkadaşı Joe (Bay Belafonte tarafından oynanan) Cindy Lou'nun rolünü anlatıyor )) Filmin zorunlu yönetmeni Otto Preminger için.

“Bu benim için bir mesafe değildi,” diye yazdı “Otto Preminger: Kral Olacak Adam” (2007), Foster Hirsch tarafından. “Ben bu karakter, ulusal bir kızdım. Ben sadece biraz ingénue oldum. “

Rolü kazandı. “Carmen Jones” ilk filmi ve son filmi olurdu.

Filmin üç ana aktöründen sadece Bayan James kendi şarkılarını yaptı; Bay Belafonte ve Bayan Dandridge'in şarkıları bir opera bölgesinde şarkı söyleyemedikleri için senkronize edildi.

Bayan James, performansı için övgü kazandı. Izzy Rowe, Pittsburgh'daki yeni kuryede yazdı ve bu performansla “kendisi için bir isim yarattığını” söyledi. Chicago Tribune'den Mae Tinee, Cindy Lou'nun temsilini “basit kalitenin damıtılması” olarak nitelendirdi.

Jerry Bock, Larry Holofcener ve George Weiss'in müzik ve metinleriyle gösteri 383 maç için koştu. Bayan James kısa süre sonra Avrupa'ya gitti ve burada gece kulüplerinde ve televizyonda şarkı söylediği için övüldü.

“Bayan Wonderful gerçekten harika,” diye yazdı Associated Negro Press, bir tel servisi.

Olga James 16 Şubat 1929'da Washington'da doğdu. Annesi Lucille (Smith) James, şarkıcı ve dansçıydı ve babası Ralph bir saksafonistti. Gençken boşandıktan sonra Olga bir büyükanne tarafından büyüdü.

Şarkı şarkıları yerel radyoda çocukken duyulan Bayan James, Juilliard Okulu için burs aldı ve 1952'de lisans derecesi ile mezun oldu.

“Carmen Jones” ve “Mr. Harika ”, Bayan James asla başka bir uzun metrajlı filmde veya Broadway şovunda değildi. Çok az sayıda siyah aktörün başarının basit bir yolunu bulduğu bir zamanda büyümüştü.

1999 tarihli “Dorothy Dandridge: Bir Biyografi” adlı kitabı için Bayan James ile röportaj yapan siyah sinema tarihinde bir otorite olan Donald Bogle, bir röportajda şunları söyledi: “Hollywood'un Olga için yeri yoktu. Aynı şey Dorothy için de geçerlidir. Oscar adaylığı aldı – “Carmen Jones” – “” Ama endüstrinin onun için yeri yoktu. “

Bayan James'in arkadaşı olan bir film, televizyon ve tiyatro yapımcısı Debra Martin Chase, bir röportajda şunları söyledi: “Siyah oraya gitmediğinde Juilliard'a gitti. O güzeldi. Güzel bir sesi vardı. Bütün bu yeteneğe sahipti. Ama rol yoktu. “

Kariyeri biraz radarın altındaydı.

1956'da Spokane, Washington ve Portland, Ore'de Bay Belafonte, Bayan Dandridge ve diğer siyah aktörlerle birlikte “Sepia Revue” başlıklı bir gösteride şarkı söyledi. Londra'da güneşte bir kuru üzüm ”; gece kulübü ve konser verileri oynadı; Ve 1963'te Rodgers ve Hammerstein tarafından müzikal “Kral ve ben” turunda Siam'ın Despotian Kralı'na hediye olarak sunulan asi bir genç kadın olan Tuptim'i canlandırdı.

1969'dan 1971'e kadar Bill Cosby'nin karakterinin ilk sitcom “The Bill Cosby Show” da tekrarlayan bir rol oynadı. Ayrıca 1960'larda ve 1970'lerde LOS'ta şehir içi Kültür Merkezi tarafından düzenlenen tiyatro yapımlarında rol oynadı.

Yeğeni karısı Adderley'in oyunculuk kariyerinin öngörülemezliği ve arkasındaki ırkçılıktan hayal kırıklığına uğradığını söyledi. 1983'te terapist olarak başladı; 1989 yılında Antakya Üniversitesi Los Angeles'ta Psikoloji Yüksek Lisansı satın aldı; Ve müşterileri birkaç yıl boyunca tedavi etti.

Bir oyuncu ve oyuncu olan Bayan Adderley'e ek olarak, Bayan James, başka bir yeğeni Alison Adderley ve besteci, aranjör ve klavyeci yeğeni Nat Adderley Jr. tarafından hayatta kaldı.

“Carmen Jones” un sonuna doğru, Bayan James bir oyuncu olarak gücünü gösterdi – ve Carmen'e karşı bir dava söylediğinde olabileceği yıldıza işaret etti. Kamera, “Joe My” ın duygusal bir okumasını verdiğinde neredeyse hiç hareket etti. Kısmen şarkı söyledi:

Başka bir kadın var.
Kollarını onun etrafında hissetti mi?
Hayır, Tanrım, olduğuna inanamıyorum.
HAYIR! HAYIR! Joe'umu tutmalarına izin verme.
Bulduğu yere geri atmasına izin ver!
Hak! İki kolunun bana ait olduğunu söyledin.