Patriots’ta Putin sahneye çıkıyor

MoonMan

Member
Geçtiğimiz günlerde İngiliz aktör Will Keen, dünyanın en tartışmalı adamlarından birini oynamak için Londra’daki Noël Coward Theatre’da sahne aldı: Rusya Devlet Başkanı Vladimir V Putin.

Büyük ölçüde Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra 1990’larda geçen Patriots’un ilk yarısında Keen, karakteri sempatik bir şekilde – yalnızca ucuz takım elbiseleri karşılayabilen ve başarısı bir arkadaşının cömertliğine bağlı olan küçük bir politikacı olarak tasvir ediyor. Daha sonra, mevcut başkan olan Putin’in bir danışmanı düşmanlarını yakın tutmayı önerdiğinde, Keen’in hesabı tüyler ürpertici bir hal alır. “Onları yok edebilecekken neden bunu yapmak isteyeyim ki?”

The Crown’ın yaratıcısı Peter Morgan tarafından yazılan Patriots’ta Tom Hollander, Sovyet sonrası Rusya’da servet kazanan, ancak Putin’le arası bozulan ve sonunda gizemli koşullar altında öldüğü Londra’ya sürgün edilen gerçek bir oligark olan Boris Berezovsky’yi canlandırıyor. 2013 yılında.

Bu odağa rağmen, oyunun geçen Haziran ayında Londra’daki Almeida Theatre’da prömiyerinden bu yana ilgi toplayan şey Keen’in performansı oldu. Arifa Akbar, Guardian’a, Putin “giderek megalomanyaklaşsa bile, Keen’in çizgi filmlerden kaçındığını ve karakterinin Rus emperyalizmine yönelik kendini beğenmiş arzusunu ikna edici bir şekilde gerçek ve ürpertici tuttuğunu” söyledi. Haber için bu prodüksiyonu inceleyen Matt Wolf, Keen’in ” Baştan sona heyecanlı”. Nisan ayında Keen, Tonys’in İngiliz eşdeğeri olan Olivier Ödülleri’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kazandı.

“Vatanseverler”in 19 Ağustos’a kadar devam ettiği Noël Coward Theatre’da yakın zamanda yapılan bir röportajda Keen, senaryo Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgalinden çok önce yazılmış olsa da savaşın oyunun atmosferini değiştirdiğini ve görünüşe göre hem Putin’in ” köken hikayesi” ve bir oligarkın düşüşünün hikayesi. 53 yaşındaki Keen, performansının bazı izleyicileri endişelendirdiğini ancak “cevap vermek yerine soru soran bir programda yer almanın güzel olduğunu” söyledi.

Bir röportajda Keen, Putin’in zihnine girerek öğrendiklerinden bahsetti. Aşağıda bu röportajdan düzenlenmiş alıntılar bulunmaktadır.

Neden böyle bir karakteri oynamak istediniz?

Bunu ilk kez 2021’de duydum – işgalden çok önce. Şimdiki kadar mevcut hissetmiyordu. Belli ki otokratik ve korkutucu bir figür gibi hissediyordu ama aynı zamanda dünyanın güvenliği için bir tehdit olan otokratik ve korkutucu bir figür gibi hissetmiyordu. Onun ve parçanın algısının sürekli değişmesi büyüleyici.

Sık sık kötü adamları veya anti-kahramanları oynuyorsunuz, Macbeth dahil ve Dark Materials’da Peder MacPhail. Typecast alma konusunda endişeli misiniz?

Bir yurttaş olarak bu insanları cani olarak görebilirim ama bir aktör olarak bunu yapamam. Karaktere olabildiğince sempatik – ya da en azından mümkün olduğunca empatik olmak istiyorum. Putin bir kötü adam ama onu pandomim yapmak istemiyorum.

Otokratlar hakkındaki algımızla gerçekten ilgileniyorum. Bizim açımızdan ahlaksızlığın bir görüntüsüdür. Ancak yaptığı şeyleri yapabilmek için, kendi ahlakına dair inanılmaz derecede yoğun bir duyguya sahip olması gerekir – bir adalet kavramına, yanlışları düzelttiğine dair bir düşünceye.

Bazı siyasi yorumcular, Putin’in Sovyetler Birliği’ni yeniden kurma arzusuyla motive olduğunu söylüyor. Yanlışları düzeltmekten kastınız bu mu?

Politik olarak kendimi ifade edecek durumda değilim ama karakterin özellikle ihanete karşı hassas biri olduğunu düşünüyorum. Bu biraz, kralın bir anlamda ülke haline geldiği ortaçağ kraliyet kavramına benziyor: bu anlamda, Rusya – ülke – onun bedenidir ve Birliğin dağılmasında tamamen kişisel, neredeyse fiziksel bir ihanet vardır. .

Oyunda Peter Morgan, Putin’in kişisel dostluklarının ve bu dostluklarda yaşanan ihanetlerin siyaset alanını da nasıl etkilediğini zekice gösteriyor.

Tiyatro eleştirmenleri, hem fiziksel olarak Putin’i taklit ettiğiniz için hem de performansın duygusallığı için sizi övdü. Bunun için nasıl hazırlandınız?

Peki okudum, okudum ve okudum ve izledim ve izledim ve izledim.

Fiziksel olarak benim için en yararlı şey onu basın toplantılarında izlemekti – inanılmaz bir fiziksel durgunlukla maskelenmiş bu muazzam iç kargaşa hissini hissettim. Sanki her şeyi içinde tutmaya çalışıyormuş gibi bir suskunluk duygusu var.

Özellikle yürürken sağ eli hareket etmediğinde pek çok kişi bu durgunluğu fark etmiştir. Ve aynı şekilde hisseden başka eski KGB çalışanları da var. KGB ayrıca gerilimi ayağa yönlendirmekten de bahsediyor. Ve masanın altındaki röportajlarda sağ ayağının çok yavaş hareket ettiğini görebilirsiniz. Sahnede, gerginliğini parmaklarımda da hissedebiliyorum.

İstila ilerledikçe tasvirinizle ilgili herhangi bir değişiklik yaptınız mı?

Elbette çatışmayı düşünüyorsunuz ama ‘Hadi daha korkutucu yapalım’ ya da onun gibi bir şey hakkında konuşmadık, oyunun yazıldığı gibi, herhangi bir performans korkutucu olurdu.

Seyirciler üzerinde yaratacağınız etkiyi düşünmenin gerçekten tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Gerçekten düşünebildiğin tek şey, “Doğru mu?”

Bu, Putin’in oynadığı Londra’daki tek güncel oyun değil. 2019’da Lucy Prebble, “Çok pahalı bir zehir” casusluktan muhbirliğe dönüşen Alexander Litvinenko’nun suikastına karışması hakkında. Sizce Putin neden İngiliz tiyatrosunun temel taşı haline geliyor?

Kalıcı bir fikstür haline gelir mi bilmiyorum. Ancak öyle görünüyor ki, Rusya’da olup bitenler son derece ilginç bir oyun ortaya çıkarıyor – tehlikede olan bu ideolojik mücadele.

Ve tiyatro her zaman otokratlarla uğraşmıştır ve güçlü ve şiddetli otoriteler, her türlü muhalefetin yöneldiği üretken, dramatik bir güçtür.

Oynadığınız tüm karakterler bir şekilde birbiriyle konuşuyor ama ben tabii ki Putin’i Macbeth’e benzetirdim. Açıkça otokratlar ama Macbeth için korku en büyük motive edici, oysa burada bunun algılanan adaletsizlik olduğunu söyleyebilirim. Sonuç, her iki durumda da, çok icra edilmiş bir tür erkekliktir.

İzleyicilerin tepkileri nasıldı?

Kesinlikle harika, bazen insanlar ne yapacaklarını bilemiyor gibi görünse de: Dedikodu yapalım mı? Pek çok Rus, onun odada olduğunu hissettiklerini söyledi ki bu inanılmaz derecede cesaret verici.

Bu konuda herhangi bir Ukraynalı ile konuştuğumu sanmıyorum. Sonunda kesinlikle yuhalandım. Ama bunun bir Ukraynalı mı yoksa bir İngiliz yuhalaması mı olduğunu bilmiyorum. Bir tür uluslararası yuhalama dili var.

Rol size kişisel olarak dokundu mu?

Hayır, gösterinin sonunda yıkayacağım. Ama yaşamak için ıssız bir yer – suçluluk duygusundan değil, ihanet ve intikam takıntılı biri olmanın verdiği acıdan.