Sanaz Toossi, Pulitzer’i hakkında: ‘Bu, İranlılara hikayelerimizin önemli olduğunu gösteriyor’

MoonMan

Member
Sanaz Toossi, Pazartesi öğleden sonra cep telefonu çaldığında San Francisco havaalanında güvenlikten yeni geçmişti. 31 yaşındaki oyun yazarına, yapımcılığını üstlendiği ilk oyunu olan “İngilizce” ile Pulitzer Drama Ödülü’nü kazandığını söyleyen temsilcisiydi.

Oyunu New York Üniversitesi’ndeki yüksek lisans çalışması için yazan Toossi inanamadı. “Emin misin?” diye sordum. Ve ‘Evet’ dediğinde, ‘Lütfen bunu bir kez daha kontrol edebilir misiniz?’ dedim.”

Bedeli gerçekti ve Toossi Los Angeles’a giden uçağa bindiğinde telefonunda sadece Amerika Birleşik Devletleri’nden değil, aynı zamanda anne babasının doğduğu ve oyunun geçtiği İran’dan gelen tebrik mesajları çalıyordu.

Yakın zamanda Off Broadway’in Obie Ödülleri tarafından En İyi Yeni Amerikan Oyunu seçilen ‘English’, İran’ın Karaj kentinde – Toossi’nin annesinin geldiği şehir – küçük bir grup yetişkinin kendilerini… yabancı dil olarak İngilizce sınavı. Pulitzers, onu “sessiz, güçlü bir parça” olarak nitelendirerek karakterler hakkında “aile ayrılıkları ve seyahat kısıtlamaları onları kimliklerini değiştirebilecek ve aynı zamanda yeni bir hayatı temsil edebilecek yeni bir dil öğrenmeye itiyor” dedi.

California, Orange County’de doğup büyüyen Toossi, evde ailesiyle Farsça, ev dışında İngilizce konuştu ve büyürken düzenli olarak İran’ı ziyaret etti. Salı günü bir telefon röportajında ”İngilizce” ve Pulitzer zaferinden bahsetti. Bunlar röportajdan düzenlenmiş alıntılardır.

“İngilizce” fikri nasıl ortaya çıktı?

Sanırım bu yazıyı, bu ülkede çok yaygın olan ve hâlâ da yaygın olan göçmen karşıtı söyleme duyduğum öfkeyle yazdım. Ailem bu ülkeye göç edebildiği ve kendileri ve benim için daha iyi bir şey yapabildikleri için çok minnettarım. Ellerinden geleni yaptılar ve olmayan bir yerde güzellik yarattılar ve onların ve benim hakkımda buraya ait değilmişiz gibi konuşulmasını görmek canımı yaktı.

Oyun ne hakkında?

Yanlış anlaşılmanın verdiği acıyı ve dil ile kimliğin nasıl iç içe geçtiğini anlatıyor.

Sen bir yazarsın ve dil hakkında bir oyun yazdın. Kelimeler hakkında ne öğrendin?

İngilizce ve Farsça dil becerilerim konusunda inanılmaz derecede güvensiz hissediyorum – her dilin yüzde 50’sini bildiğimi hissediyorum ve her zaman iş görüşmelerini bombalıyormuşum gibi hissediyorum çünkü kelimeler bana asla benim yaptığım gibi gelmiyor, bana gelmek istiyor. Bu oyun, elbette, ailem ve göçmenler hakkında ve kendilerini yetiştirilmedikleri bir dilde ifade etmeye çalışan insanlara merhamet gösterebileceğimiz umuduyla ilgiliydi ama sanırım kendime de nazik bir hatırlatma oldu. .

Muhtemelen büyük ölçüde İranlı-Amerikalı olmayan bir seyirciyle oyunu izlemek nasıl bir duygu?

Etrafınızda bir seyirci varken oyununuzu izlemek biraz işkence. Sadece oyunu izlemelerini izliyorum. New York’ta yaptığımızda, bazı geceler yanlış kahkahalar alıyormuşuz gibi hissetmenin zor olduğunu hatırlıyorum. Ancak oyunu izlemeye gelen ve kendilerini oyunun içinde bulan İranlı olmayan izleyicilerden de gerçekten etkilendim. Seyirciden bunu istiyorsunuz ve bu çok hoş.

Oyun ülke çapında oynanırken, İranlı-Amerikalı sanatçılar için daha fazla eser yaratın. Bu bir teşvik miydi?

Canlandırmamız ve bize teklif edilen rollerden inanılmaz derecede hayal kırıklığına uğradığım medyayla büyüdüm. Topluluğumuzda pek çok aktör tanıyorum ve inanılmaz derecede yetenekliler ve yeteneklerinin iyi kullanılmadığını hissetmek sinir bozucuydu. Onlarla çalışmak ve onlara sevdikleri roller vermek istedim. Bu oyunu komik hale getirmek benim için çok önemliydi çünkü oyuncularımızın gülmesini engellemek istemedim.

Daha önceki röportajlarda, güvercinlik korkusundan bahsetmiştiniz.

Bu korku geçer mi bilmiyorum. İranlı olduğum ve bu hikayeleri anlatabildiğim için çok gururluyum ve İranlı olmayan bir ödev sunduğumda bunun da aynı derecede heyecan verici olacağından umutluyum.

Televizyon için çalışıyorsun. Amerika Yazarlar Birliği üyesi misiniz? grevde misin

vururum Geçen hafta grev hattındaydım. WGA üyesi olmaktan inanılmaz gurur duyuyorum. Tiyatroyu seviyorum – tiyatro benim ilk aşkım ve en büyük aşkım – ama tiyatrodan hayatımı kazanamıyorum. Yapabilseydim, kendimi tamamen tiyatroya adardım. Ancak WGA, Covid sırasında sağlık sigortam olduğu ve kiramı ödediğim anlamına geliyordu. Ayrıca bu hafta ne kadar sürerse sürsün grev hattında olacağım. Tiyatro çalışmalarımızı pek çok oyun yazarı için sübvanse ediyoruz.

Sırada ne var?

Bu yıl, yaptığımız şeyin önemli olup olmadığını kendime sormak zorunda kaldım. İran halkı, kadınların liderliğindeki bir devrimin ortasında ve hayatlarını riske atıyorlar. Hiç ayrılmasaydık kim olurdum merak ediyorum ve acaba roosari’me izin verir miydim? [head scarf] Geride kalmak, hayatım anlamına gelebileceğini bilerek. Ama tiyatronun önemli olduğuna gerçekten ama gerçekten inanıyorum – tiyatro beni değiştirdi ve hayal gücümde başarısız olduğumda tiyatro bana daha iyi bir gelecek sundu. Sırada ne var bilmiyorum ama umarım bu yıl, bu kadar çok acı ve kan dökülürken, bu İranlılara hikayelerimizin önemli olduğunu ve duyulduğumuzu gösterir. Ve umarım bir gün bu parçayı İran’da çalabiliriz.