Sarah Ruhl, Paula Vogel’i ağlattığında başlayan bir bağ

MoonMan

Member
Paula Vogel: Brown’daki ileri drama sınıfımda, insanlardan bir köpeğin kahramanı olduğu bir oyun yazmalarını istediğim bir alıştırma vardı ve Sarah, babasının cenazesinden sonra ailenin eve gelmesini bekleyen köpeği yazdı. Bu onunla benim fikrimdi – yandan. Beş sayfanın sonunda ağladığımı, yan odaya koştuğumu ve karıma verdiğimi hatırlıyorum, o da ağlamaya başladı. Ona baktım ve “Bu kadın bir ev ismi olacak” dedim ve sonra onun 20 yaşında olduğunu keşfettim.

Bunu yazarların, kitapların ve ilk taslakların paylaşıldığı 30 yıl takip etti. İnsanlar yazmayı öğrettiğinde ve yazarlardan izole olmalarını istediğinde hep şaşırmışımdır. Ne zaman bir oyun yazsak Aristoteles ile konuşuyoruz: artık aramızda olmayan meslektaşlarımıza yanıt vererek kendi çalışmamızın tonunu şekillendiriyoruz. Kadın oyun yazarları için çok farklı bir yol – Tom Stoppard veya Tony Kushner gibi erkek meslektaşlarımızın övülebilecekleri şeyler (şiirsel dil, izleyiciyi duygusal olarak zorlama) bir kadın sesi aynı erdemleri sergilediğinde genellikle direnişle karşılaşır.

Belli bir yaşa geldiğimizde, artık yeni ve genç olmadığımızda kadın yazarları çöpe atacağız diye endişeleniyorum. Gitmekten korkuyorsun, o yüzden bir oyunu daha bitmeden erteliyorsun. Brown ve Yale’deki oyun yazarlığı programlarını yürüttüğümde, haftada 60-80 saat ders programına rağmen yazmaya çalıştım; Keşke daha uzun süre yakalayabilseydim dediğim birçok parça var.

Sanırım kalıcılığı modellemeye çalışıyorum. Sarah’nın benim modellememe ihtiyacı yok; Ona sahip. Ancak bu, kadınların kariyerlerinde – orta yaşta – birçok sanatçıyı kaybettiğimiz zamandır. Mirasımın, insanlara hayatları boyunca oyun yazarlığını desteklemek için yeterli becerileri vermek olmasını istiyorum ve öyle olduğunu düşünüyorum.

Sarah Ruehl: Oyun yazmaya başlamamın ve yazmaya devam etmemin nedeni Paula idi. Onunla tanışmadan önce bile, derin duygu deposunun yanında sahip olduğu pancar çorbası mizah anlayışına kapılmıştım. Hayatta kimyası olan yazar ve sanatçıların da kimyası olması tesadüf değil. Paula her zaman günde bir oyun okumanın bir oyun yazarı yaptığını söylerdi: haftada bir benimle kahve içmek için buluşur, 10 sayfa yazmamı söyler ve sonra bana okumam için 10 kitap veya oyun atardı.

Bir oyunun merkezine bir kadın kahramanı yerleştirmek kulağa çok kolay gelebilir ama Paula ilk kez yazmaya başladığında bu çok nadirdi. [in the 1970s]. Ama benim için daha önemli olan, dünyada nasıl yazar olunacağına ve zamanla tiyatroda nasıl bir hayat inşa edileceğine dair örneğiydi. Genç yazarların reddedildiklerinde kendilerini iyi hissetmelerini sağlamanın bir yolunu bulmuştu, sanki içimize dayanıklılık aşılıyordu.

Araba Sürmeyi Nasıl Öğrendiğimi (1997) yazdığında ve Pulitzer kazandığında [Prize for Drama], beni ve iki yüksek lisans öğrencisini Cape Cod’a davet etti – suya bakan bu güzel evi var. Ve dedi ki, “O balkona bakmanı ve kendi kendine ‘Tiyatro yazarlığının satın alabileceği şey bu’ demeni istiyorum.” Bunu hiçbirimizin unuttuğunu sanmıyorum.

Röportajlar düzenlendi ve özetlendi.