Travesti efsanesi Charles Busch yeni anı kitabında her şeyi anlatıyor

MoonMan

Member
Beğenilen erkek oyuncu, Tony adayı oyun yazarı ve son zamanlarda coşkulu anı yazarı Charles Busch, yatağının iyi bir sahne olabileceğini düşünüyordu. Geçen ay, Greenwich Village dubleksinde, göz kamaştırıcı beyaz yatak odasının kemerli girişinin sahne önü gibi olduğunu fark etti.

Oda, modern barok duyarlılığıyla tanınan iç mimar Dorothy Draper’ın 1940’lar tarzında dekore edilmiştir. Busch, buranın, Gene Tierney’i 1944 yapımı muhteşem kara film “Laura”da şık bir reklam yöneticisi (ve cinayet kurbanı olduğu iddia edilen) olarak hayal edilebilecek türden bir yer olduğunu belirtti.

Ancak Busch’un burada sergilemek istediği gösteri, Lucille Fletcher’ın “Üzgünüm, Yanlış Numara” adlı radyo oyununun bir prodüksiyonu olacak; bu oyunda gergin, yatalak zengin bir kadın, çapraz telefon bağlantısı üzerinden kendi cinayetinin planlandığına kulak misafiri oluyor. Bu rol, 1948 yapımı filmde Barbara Stanwyck tarafından unutulmaz bir şekilde canlandırılmıştı.

O zamanlar 69 yaşına gelmesine birkaç hafta kalmış olan Busch, “Bunu çok yaşlanmadan önce gerçekten yapmalıyım” dedi. Arkası kaygan, kırlaşmış saçları, mandalina yakalı gömleği ve pantolonuyla (sahne için sürüklenme), alışılmadık bir üniversite profesörünü andırıyordu.

Koridorda 12 kişilik bir seyirci kitlesinin sıkışabileceğini düşündü. Busch’un kendisi de, muhtemelen lüks bir sabahlık giymiş olarak, “A Doll’s House”un kısa süre önce Broadway’de yeniden canlandırılmasında sahnede sözsüz bir önsözde oturan Jessica Chastain gibi “yatakta bekliyor” olacaktı.

Busch ayrıca başından beri “çikolata yiyen ve nevrotik” rolünü oynadı. Sabırsız, kıpır kıpır parmaklarıyla havayı çekiştiriyordu. Aniden önümde mahkum, çaresiz bir hasta belirdi. Başımın döndüğünü hissettim, ürpermekle kıkırdamak arasında gidip geliyordum.

Salı günü “The Leading Lady: A Memoir of a Most Unusual Boy” adlı kitabı çıkan Busch’a sadece 10 dakika önce ulaşmıştım. Ancak kadınları canlandıran bu adamın esası zaten belirlenmişti: ansiklopedik referans çerçevesi, ışıltılı ve zarif bir Manhattan’ın çağrıştırılması, onlarca yıldır süren aktris geçit töreninin çağrıştırılması ve hepsinden önemlisi baş döndürücü Judy ve Mickey. – tarzı bir heyecan, gösteriye koyulacak bir heyecan.

Bu unsurlar, Moss Hart’ın tiyatrodaki duygusal eğitimin klasik tasviri olan “Birinci Perde”yi anımsatan bir kitap olan “Leading Lady”de açıkça görülmektedir, ancak çok daha fazla peruk ve kostüm değişikliğinin yanı sıra neşeli bir Detour, Nine Months da bulunmaktadır. uzun süre kiralık çocuk olarak çalıştı. Ve elbette yardımcı oyuncular olarak Liza Minnelli, Carol Channing, Angela Lansbury ve Kim Novak gibi ünlü isimlerin de yer aldığı bir liste.

Her ne kadar kitabın yazılması 14 yıl sürse de (“Bu arada pek çok oyun yazdım sevgilim”), “Bir deneyim yaşadıkça onu bir anlatıya dönüştürüyorum” diyen bir adam için otobiyografi apaçık görünüyor “Öncü Kadın”, sahnede ancak kadın kıyafetleri giydiğinde gerçekten iyi olduğunu keşfeden annesiz bir çocuğun yükselişini anlatan, zaman alan bir anılar ve kişisel analiz mozaiği olarak derleniyor.

“Erkek rolünü oynadığımda iyiyim ama bunu daha iyi yapabilecek başka biri var. Ama bir erkek oyuncu olarak oldukça sağlıklı bir egom var.”

Busch’un kapsamlı özgeçmişinde senaryolar (Carl Andress’le birlikte rol aldığı filmi “The Sixth Reel” bu ay New York’ta vizyona giriyor), ulusal kabare turları ve popüler bir Broadway komedisinin yazarlığı yer alıyor. “Alerji uzmanının karısının hikayesi.”

Ancak anı kitabının başlığından da anlaşılacağı gibi Busch, her şeyden önce başrolde yer alan bir kadın. Eski Hollywood’un kadın merkezli melodramlarından esinlenerek başrol oynadığı oyunlarında genellikle cömertçe giyiniyor ve Stanwyck, Jean Harlow, Rosalind Russell ve Joan gibi sanatçıların jestlerini ve cümle dönüşlerini seçiyor. Crawford. Bu özellikler, genellikle güçlü, muhteşem giyimli, tehlike altındaki bir kadının tek, imalı bir portresinde birleşiyor.

Busch’un uzun süredir arkadaşı olan ve şehir merkezindeki kıyafetli panteondaki meslektaşı büyük Lypsinka olarak John Epperson, onun çalışmalarını, Ridiculous Theatrical Company’nin kurucusu Charles Ludlam gibi idollere kadar uzanan bir canlı performans geleneğinin parçası olarak görüyor. türler ve cinsiyetler arasındaki sınırları ileri görüşlü bir şekilde bulanıklaştıran. Bu, kırk yıl önce Pyramid Club ve Busch’un ufuk açıcı eseri “Sodom’un Vampir Lezbiyenleri”nin doğduğu yer olan Limbo Lounge gibi East Village barlarında yeni biçimler alan bir duyarlılıktı. Epperson, “Birinin bana bir zamanlar dediği gibi, ‘Kültürdeki saçmalıkları izleyin'” dedi. “Sanırım bunu zaten yaptım! Ve bunu kendine özgü bir yöntemle yapıyor.”

Busch’un Broadway dışında minimum bütçeyle ve maksimum yaratıcılıkla sahnelenen oyunları, genellikle hoş kokulu isimlerinin vaadini yerine getiriyordu: “Vampir Lezbiyenler” (1980’lerin ortasında Broadway’de beş yıl boyunca sahnelenmişti), “Söz konusu Kadın”. , “Die Mommie Die!”, “The Divine Sister” ve son olarak pandemiden kısa bir süre önce New York’ta yayınlanan “Lily Dare’in İtirafları”.

İlk başta sadece şaka yapıyorlar. Samimi sevgi ve eğlenceli mesafenin karışımıyla damgalanan bu filmler, onlara ilham veren filmleri izleme deneyimini yansıtıyor. Bu, Busch’un, hem prime-time eğlencenin malzemesi (bkz. “RuPaul’un Drag Yarışı” ve onun nesilleri) hem de politik bir paratoner haline gelen, giderek kalabalıklaşan drag dünyasında benzersiz bir konumu korumasına olanak tanıyan bir yaklaşım. Gösterişli bir şekilde yeniden şekillendirilen benliğe yaptığı neşeli vurguyla drag, kendini ifade etmenin yanılsamalarına ve gerçeklerine giderek daha fazla takıntılı hale gelen bir kültür için mükemmel bir eğlence evi aynası gibi görünüyor.

Aynı zamanda, erkeklerin kadın gibi giyinmesi artık Amerikalı muhafazakarlar arasında sürekli bir öfke kaynağı haline geldi. Busch, karşıt giyinmeye yönelik sağcı saldırılar hakkında “Bunların hepsi sadece bir tuzak ve bir yanılsama” dedi. Gençlerin dans etmesinin yasak olduğu küçük bir kasabayı konu alan 1984 tarihli filme atıfta bulunarak, “‘Footloose’ gibi bir şey” diye ekledi. “Bu kadar tehlikeli olmasaydı komik olurdu.”

Yıllarca Busch, travesti olarak anılmaya direndi; İlk röportajlarında kadın olarak görünmenin tamamen sanatsal bir karar olduğu konusunda ısrar etti. Bu artık onu utandıran bir tutumdur. “Tüm yaratıcı yaşamınızı kadın imgesine dayandırıyorsanız, bunun derin bir anlamı olmalı” dedi.

Northwestern Üniversitesi’nde okurken yazdığı, yapışık ikizlerle ilgili bir oyun için ilk kez sürüklenmeye başladığı andan itibaren, kadın rolünün ona, erkek eksikliğini gösteren bir güven ve ifade gücü verdiğini fark etti. Bugün kendisini “Drag’ın Vaftiz Anası” olarak adlandırmaktan mutluluk duyuyor. Kaliforniya’daki bir turda “RuPaul’s Drag Race”in iki tanınmış yıldızı, Busch’un bu unvana ilişkin iddiasını doğruladı.

BenDeLaCreme, Busch’un performanslarının “kolektif eşcinsel bilincimizin damıtılmış hali gibi” olduğunu söyledi. Öğle yemeğinde Busch’la buluşan Jinkx Monsoon, “bir opera divasının tüm ihtişamına ve ihtişamına, bir vodvil palyaçosunun güvenine ve Beyaz Saray’ı gezen bir First Lady’nin zarafetine” sahip olduğunu belirtti. Busch’la “Altıncı Makara”da çalışan aktör Doug Plaut, onu taşıyıcı anne ve “şimdiye kadar yaşamış en büyüleyici insan” olarak görüyor.

Busch’un kendi annesi, Busch yedi yaşındayken Hartsdale, N.Y.’deki evlerinin hemen aşağısında kalp krizinden öldü ve onun yokluğu “Öncü Kadın”ı şekillendiriyor. Bir plak dükkanı sahibi olan babası nazik ama dikkatsizdi ve Busch’un Manhattan’da yaşayan, akıllı, sanatsever bir dul olan teyzesi Lillian Blum, boşluğa adım attı.

Terapisti onun aslında “hem annem hem de babam” olduğunu belirtti. Busch onu kitabının gerçek kahramanı olarak görüyor. 1999’da öldü.

Busch, kendisinden üç yaş büyük olan kız kardeşi Margaret ile de çok yakındı. “Biz empatik gibiydik” dedi. “İkimiz de gerçekten iyi taklitçilerdik. Ve o en kadınsı, en kırılgan küçük şeydi ama onun Jimmy Cagney’i de benim Greer Garson’um kadar çok nüansa sahipti.” 13 Temmuz’da kanserden öldü ve birkaç hafta sonra Busch’u ziyaret ettiğimde o hâlâ kaybın sersemlemesini yaşıyordu. etkilendi.

Yetişkin hayatı boyunca ilgisini çeken en baskın anne figürü olan komedyen Joan Rivers’tan bahsederken boğuldu. “O öldükten sonra, bazı yaşlı hanımları gizlice araştırdım ve başka bir tane bulacağımı düşündüm” dedi. “Ama insanların yerini alamazsınız.”

Aslında o gün biraz bitkin görünüyordu, özellikle de inzivaya çekildiğimiz Çin kırmızısı oturma odasındaki rengarenk portreleri arasında. Bunlar arasında kanepe minderindeki Busch à la Dietrich; atmosferik siyah beyaz filmde Sarah Bernhardt rolünde Busch; tiyatro illüstratörü Al Hirschfeld’in ardından gelen yaylı insan ünlem işareti olarak Busch; ve Busch’un kendi yüz maskesinden yarattığı çeşitli farklı büstler.

Farklı kişilikler arasında sürekli geçiş yapan biri için doğal bir ortam gibi geldi. Konuştuğumuz çoğu zaman, sesi bize çok sevdiği sinema tanrıçalarını değil, matine idolü Van Johnson’ın ya da genç Jimmy Stewart’ın inanılmaz sağlığını hatırlatıyordu.

Ancak kadınlar, olgun yorumlarla ortaya çıktılar; Bette Davis’in nefes kesen vızıltısı, Norma Shearer’in ihtişamı ya da en sevdiği aktris olan Vivien Leigh’in her performansında ortaya çıktığını söylediği “kuru, biraz çılgın bakış” .

Sonunda Katharine Hepburn’ün “Uzun Günün Geceye Yolculuğu” gibi aristokrat tonlarını bir sonraki prodüksiyonu “Ibsen’s Ghost: An Irresponsible Biographic Fantasy”ye dahil etmeyi düşünüyor. Bu, “bir denizci tarafından cinsel olarak uyandırılan” ve gelecek yılın başlarında New York’a gelmesi beklenen çığır açan oyun yazarı Henrik Ibsen’in dul eşi hakkındadır.

“Bu benim veda konuşmam olabilir” dedi ciddiyetle. Ona birkaç yıl önce “Lily Dare” için de aynı şeyi söylediğini hatırlattım.

“Evet, bunun benim veda konuşmam olması gerekiyordu,” diye onayladı biraz sinirli bir tavırla. “Ama bilmiyorum.” Sonra kuru bir Eve Arden aksanıyla gerekli tek cümleyi söyledi: “Yeterince hobim yok.”