Uzmanlık alanı John Guare olan yönetmen Mel Shapiro 89 yaşında hayatını kaybetti

MoonMan

Member
Oyun yazarı John Guare ile yaptığı işbirlikleri arasında Shakespeare'in komedisi “The Two Gentlemen of Verona”nın eleştirmenlerce beğenilen müzikal versiyonunu ve “The House of Blue Leaves”in Broadway dışı galasını da içeren ödüllü tiyatro yönetmeni Mel Shapiro, Aralık ayında hayatını kaybetti. 23 yaşında Los Angeles'taki evinde. 89 yaşındaydı.

Oğlu Josh, nedeninin akciğer kanseri olduğunu söyledi.

Bay Shapiro, 1960'larda başlayan kariyerinde New York City'de ve ülke genelinde oyunlar ve müzikaller yönetti, seçkin bölgesel tiyatrolarda çalıştı ve büyük üniversitelerde oyunculuk ve yönetmenlik dersleri verdi.

Bay Guare, 1969'da “Mavi Yapraklar” için bir yönetmen ararken, Minneapolis'teki Guthrie Tiyatrosu'nun eski edebiyat müdürü ve daha sonra The New Yorker'ın tiyatro eleştirmeni olan John Lahr ile konuştu. Guthrie'nin yapım direktörü olan Bay Shapiro'yu tavsiye etti.

Bay Guare bir röportajında Bay Lahr'ın şöyle dediğini hatırladı: “Siz ikiniz birlikte çalışmak üzere yaratıldınız.” Bay Shapiro, Lincoln Center'da Vaclav Havel'in “Bir Konuşmanın Artan Zorluğu” adlı oyununu sahnelediğinde tanıştılar. Bay Guare, “Oyunu sevdim, Mel'le tanıştım ve Mel'i sevdim” dedi.

Akıl hastası eşiyle birlikte Queens'te yaşayan ve Hollywood şarkı yazarı olarak kariyerini sürdüren bir hayvanat bahçesi bakıcısını konu alan kara komedi “The House of Blue Leaves”in ilk gösterimi 1971'in başlarında East Village'daki Truck and Warehouse Theatre'da yapıldı.

Haber'da oyunu inceleyen Clive Barnes, oyunu “çılgın, komik, bazen çok komik” olarak nitelendirdi ve Bay Shapiro'nun “ilginç, keskin prodüksiyonunu” övdü. En İyi Amerikan Oyunu dalında Obie ve Drama Eleştirmenleri Birliği Ödülü'nü kazandı.

Kısa bir süre sonra, New York Shakespeare Festivali'nin yöneticisi ve Halk Tiyatrosu'nun kurucusu Joseph Papp, Bay Shapiro'dan 1971 yazında Central Park'ta “Verona'nın İki Beyefendisi”ni sahnelemesini istedi.

Bay Shapiro 1974'te The Star Tribune of Minneapolis'e “O gece oyunu tekrar okudum ve 'Aman Tanrım, bu tam bir köpek' dedim” dedi. Bay Papp'a, erken dönem, sorunlu bir Shakespeare komedisi olan “İki Beyefendi”nin, parktaki Delacorte Tiyatrosu'ndan yapımları şehrin her yerine getiren ve seyircilerin bazen sandalye fırlatıp fırlattığı gezici izleyici birimine aktarılırsa işe yaramayacağını söyledi. aktörlere taş atıyor.

Bay Shapiro, “Hair” ile tanınan besteci Galt MacDermot'tan bir rock müziği yazmasını ve Bay Guare'den de şarkı sözü yazmasını istedi. Bay Shapiro, “Papp'a ne yaptığımı anlattım ve o da 'Gerçekten bir müzikal yapıyorsun' dedi” dedi.

Kumar işe yaradı. “Two Gentlemen of Verona” (müzikalin adı “The” olmadan), En İyi Yönetmen Obie Ödülü'nü ve En İyi Müzikal Drama Eleştirmenleri Birliği Ödülü'nü kazandı. 1971'in sonlarında Broadway'e taşındıktan sonra, en iyi müzikal (yarışmasında Stephen Sondheim'ın “Follies”i de vardı) ve Shakespeare'in beş perdesinden Bay Shapiro ve Bay Guare'i 90 yıllık tek bir perdeye uyarlayan en iyi müzikal kitabı dallarında Tony Ödüllerini aldı. -eski müzikal. Dakika gösterisi. Bay Shapiro aynı zamanda en iyi yönetmen ödülüne de aday gösterildi.

Melvin Irwin Shapiro, 16 Aralık 1935'te Brooklyn'de doğdu. Babası Benjamin onu genç yaşta terk etti ve evi yöneten annesi Lee (Lazarus) Shapiro ve kamyon şoförü olan üvey babası Jimmy Curran tarafından büyütüldü.

Mel'in Broadway'le olan ilişkisi lisedeyken, kendisi ve bazı arkadaşları gösterileri izlemek için Brooklyn'den Manhattan'a metroya bindiklerinde başladı. Ancak işlevsiz ailesinden ayrılma konusundaki umutsuz ihtiyacı ve GI faturasıyla finanse edilen bir üniversiteye gitme umudu onu Kore Savaşı'nın sonlarına doğru orduya katılmaya yöneltti. Korece'yi Monterey, Kaliforniya'daki Ordu Dil Okulu'nda öğrendi ve iki yıl boyunca Japonya'da tercüman olarak görev yaptı.

Bay Shapiro, boş zamanlarında amatör bir tiyatro kuran Amerikalı, İngiliz ve Avustralyalı diplomatlardan oluşan bir gruba katıldı. Başlangıçta Noël Coward'ın “Blithe Spirit” filminin destekçisiydi ve ardından “The Diary of Anne Frank” ile ilk yönetmenlik denemesini yapmadan önce yönetmen yardımcısıydı.

2021'de çevrimiçi röportajcı Brian Snyder'a “Bunu nasıl yaptığım veya organize ettiğim hakkında hiçbir fikrim yoktu” dedi. “Herkese sahnede ne yapması gerektiğini söyleyen küçük bir çocuk.”

Bay Shapiro, askerlik hizmetinin ardından Pittsburgh'daki Carnegie Teknoloji Enstitüsü'ne (şu anda Carnegie Mellon Üniversitesi) kaydoldu ve 1961'de oradaki Drama Okulu'ndan güzel sanatlar alanında lisans ve yüksek lisans dereceleri aldı.

Seattle'daki Washington Üniversitesi'nde, Pittsburgh Playhouse'da ve başka yerlerde oyunlar yönettikten sonra, 1963'te öncü bir bölgesel tiyatro olan Washington'daki Arena Stage'de işe alındı ve burada Eugene O'Neill'in “Uzun Günün Geceye Yolculuğu” ve George Bernard'ı yönetti. diğer filmlerin yanı sıra Shaw'un “Heartbreak House” filmini de yönetti.

1966'da New York Üniversitesi'nde oyunculuk dersleri vermeye başladı – Sanat Okulu'nun (şu anda Tisch Sanat Okulu) kurucusu olarak kabul ediliyor – ve aynı zamanda Kaliforniya'daki Stanford Repertuar Tiyatrosu'nun daimi direktörlüğünü yaptı.

Thornton Wilder'ın “The Skin of Our Teeth” adlı oyununun Stanford Rep prodüksiyonunda Bay Shapiro'nun yönettiği aktris Barbara Cason, 1965'te Palo Alto Times'a şunları söyledi: “Oyunu ilk provalara taşırken cesur, geniş vuruşlarla resim yapıyor. . Sonra geri dönüyor, inceliyor ve ayrıntılar üzerinde çalışıyor.”

1967'de Stanford Tiyatrosu'ndan ayrıldı ve iki yıllığına Guthrie'ye gitti ve yaklaşık iki yıl orada kaldı.

1970'lerde Bay Shapiro, Bay Guare'nin üç oyununu daha New York City'de sahneledi: Broadway'de “Göğüsler ve İhmal” ve Broadway'de “Zengin ve Ünlü” ve “Marco Polo Solo Söylüyor” – ve Broadway'in yeniden canlandırılması Anthony Newley ve Leslie Bricusse'nin “Dünyayı Durdurun – İnmek İstiyorum” adlı eseri, Sammy Davis Jr. ile birlikte.

Bay Guare, “Mel'in oyuncuların güvenini kazanma konusunda gerçek bir yeteneği vardı” dedi. “Sert ama nazik bir adamdı; Bu nezaket oyuncuları bunaltmadı ve doğru oyuncuları bulduğunda sadece onu memnun etmek istediler.”

Bay Shapiro yeni bir fotoğrafta. On yıl boyunca Carnegie Mellon'daki drama okulunu yönetti ve ardından UCLA'nın tiyatro bölümüne geçti.Kredi…UCLA Tiyatro, Film ve Televizyon Okulu'nun izniyle

Ticari tiyatro konusunda hayal kırıklığına uğrayan Bay Shapiro, 1980 yılında drama okulunun başkanı olarak Carnegie Mellon'a döndü. Los Angeles'taki Kaliforniya Üniversitesi'nin tiyatro bölümünde oyunculuk bölümünün başına geçmeden önce on yıl boyunca orada kaldı. 2011 yılında emekli oldu.

Bay Shapiro'nun Carnegie Mellon'daki öğrencilerinden biri olan aktör Paul Schoeffler, ölümünden sonra Facebook'ta şunları yazdı: “Hepimize meydan okudu. Nasıl ilerleyeceğinizi ve ne öğreneceğinizi görmek için sizi tabiri caizse en derinlere atardı. Ancak daha sonra insanlar direnince bundan hoşlandığını öğrendim.”

Oğlu Josh'a ek olarak, Bay Shapiro'nun hayatta kalan eşi Jeanne (Paynter) Shapiro, Pittsburgh kamu televizyon kanalı WQED'in eski bağış toplama etkinliğinden biri; başka bir oğul Ben; ve bir torunu.

Bay Shapiro, “An Actor Performs” (1997) ve “The Director's Companion” (1998) adlı iki ders kitabının yanı sıra, hayatlarını kurtarmak için mücadele eden bir çifti konu alan bir komedi olan “The Lay of the Land” adlı oyunun da yazarıydı. 1990'da Ulusal Sanat Kulübü'nün yeni çıkan oyun yazarlarına verdiği Joseph Kesselring Ödülü'nü kazandı.

1991 yılında Pittsburgh Halk Tiyatrosu'nda “The Lay of the Land” adlı yapımın yönetmenliğini yapan oyuncu ve yönetmen Lee Grant, Bay Shapiro'nun senaryosunu aldığında boşanmayla ilgili bir belgesel çekmeye hazırlandığını söyledi.

Pittsburgh Post-Gazette'e yaptığı açıklamada, “Bu tür bir takıntıya değinen bir yazı arıyordum” dedi ve bunu “onlarsız yaşayamayacağımız insanlara duyduğumuz hayranlık” olarak tanımladı; hayatının aşkı.”