Caz ellerini unutun, bu Fosse şovu tamamen dans etmekle ilgili

MoonMan

Member
Karli Dinardo, 1.70 boyunda bir Fosse dansçısı olacak kadar uzun olacağını hiç düşünmemişti. Broadway ustası Dylis Croman, Florida’daki bir yaz dans programında henüz 14 yaşındayken, en etkili dansçılarından biri olan Ann Reinking tarafından Fosse stiliyle tanıştırıldı; “Hayatım boyunca bu neredeydi?” diye düşündü.

Aslen bale eğitimi almış olan Kolton Krouse, Juilliard’dan ayrıldı ve Cats’in yeniden canlanmasında Tumblebrutus olarak rol almak için mezun oldu. Ve Jagged Little Pill’de rol alan Yeman Brown, yıllarca çalışmalarında Fosse’ye sinsice atıfta bulunan çağdaş bir koreograf olan Reggie Wilson ile de dans etti.

“Bob Fosse’s Dancin'”in kadrosu ve Bob Fosse’nin koreografisi çerez kesici değil. File taytlardan, melon şapkalardan ve şişkin kalçalardan daha fazlası var. Fosse’nin incelikli ve içe dönük dans dili, yalnızca vücudun fizikselliği tarafından değil, aynı zamanda onun arkasındaki niyet tarafından da yönlendirilir. Kesin, ama mesele sınıra gitmek değil; titreşimle ilgili. Ünlü dansçı ve Fosse’nin karısı Gwen Verdon, bunun siz boştayken bir arabayı boşa almak gibi olduğunu söylerdi.

Kızı Nicole Fosse, “Hareket etmiyorsun” dedi. “Ama içindeki her şey enerjiyle titreşir.”

Şimdi 22 dansçı, heyecanı hissetme (ve salıverme) şansı yakalıyor. Bob Fosse’nin 1978 müzikalinin yeniden canlandırması olan Dancin’ filminin heyecanı yerinde bir şekilde dansçılarıdır: 16 oyuncu kadrosu ve altı sigortacı. Hepsi müdür. İkisi aynı değil, biraz bile değil. Ve Fosse böyle istedi.

19 ile 45 yaşları arasındadırlar. Erkeklerin hepsi kısa ve kadınların hepsi uzun değildir. Seksilik ve duygusallık arasındaki farkı, durgunluk ve patlama arasındaki boşluğu nasıl kapatacaklarını anlıyorlar. Orijinal bir aktör olan yönetmen Wayne Cilento, Fosse’nin çeşitliliğini – vodvil köklerini, mizahını, akıcılığını, zekasını – göstermek istiyor. Cilento, “Kesinlikle hiçbir şeyin onu bir hikaye gibi belirli bir şeye bağlayamayacağı bir gösteri yapmak istedi,” dedi. “İstediği her türlü dansı yapmak ve sadece özgür olmak istiyordu.”

Gösterilere 2 Mart’ta başlayan ve 19 Mart’ta Music Box Theatre’da başlayan canlandırma, üç perdeden ikiye indirildi. Materyal eklendi – Fosse’nin 1986’daki son gösterisi olan Big Deal’ın bir montajı ve orijinal Dancin’den kesilmiş, yeniden tasarlanmış bir sayı olan Big City Mime dahil. Bu bölüm için Cilento, numara için Fosse’nin senaryosunu takip ediyor, ancak kayıp koreografisini değiştirmek için “Pippin”, “Sweet Charity”, “Liza with a Z” dahil olmak üzere çeşitli şovlardan hareketler derledi. Yani, dizideki tüm hareketler gibi, Fosse’ye ait.

Cilento, “Bu benim koreograf olmamla ilgili değil” dedi. “Yönetiyorum, yönetiyorum, parçaları bir araya getiriyorum. Bu gerçekten onun tarzı, özü ve hareket etme şekli ile ilgili. Bunu yapabilirsem – seyirci onun bir kişi, bir koreograf, bir yönetmen olarak kim olduğu hakkında bir fikir edinirse? Bu benim işim.”

Yıllardır bir canlanmadan bahsediliyor, ancak geçen baharda San Diego’daki Old Globe Theatre’daki bir performansın ardından gösterinin Broadway’e dönüşü Verdon Fosse Legacy’nin kurucusu ve sanat yönetmeni Nicole Fosse’ye kadar uzanıyor. ebeveynlerinin eserlerinin telif hakları. Ona kutsamasını verdi.

“Bu, babamın müzikal tiyatro yapılarının ötesinde dans dünyasındaki yaratıcılığının ve hünerinin gerçek bir kanıtı,” dedi. “Bir koreograf olarak kendisiyle ilgili her zaman şüpheleri vardı. Ve bu, onun koreografi dünyasının büyükleriyle rekabet edebileceğini kanıtlama girişimi – başarılı bir girişimdi.

Jerome Robbins’in gölgesi beliriyor – o zaman olduğu gibi şimdi de. Robbins gibi, Fosse de azın çok olduğu fikrine bağlı kaldı. Pander olmadan dans etmek. Fosse’nin koreografisini yeni “Dancin” için yeniden üreten ve orijinal kadroda yer alan Christine Colby Jacques, açılış gecesinde Fosse’nin sözlerini hatırladı: “‘Şimdi sana söyleyebileceğim tek şey, bu senin. Sadece prova yaptığımız gibi çalış. Seyircinin sizi sevmesini sağlamaya çalışmayın. Sana gelmesine izin ver.’”

Provada yaptıkları gibi oynamalarını istedi ki bu takdire şayan ama Broadway’de zor. Oyuncu kadrosu için başka hususlar da var. Cilento, “Bu şovda başını gerçekten belaya sokmanın tek yolu, ona dans hareketleri yapan bir dansçı olarak yaklaşmandır,” dedi. “Senaryo oluşturmalısın. Neden bu numarayı yapayım mı Arkasındaki niyet nedir?

Dört yıldan fazla bir süredir Broadway’de yayınlanan “Dancin'” özellikle eski bir gösteri değil, ancak videoda çok az şey var. Yaratıcı ekip, öncelikle bir Japon turne yapımından grenli bir filmle çalıştı. Colby Jacques, sakladığı notları kullandı – gösterinin başında eş değiştirme yapmasına yardımcı oldu ve tüm kadın rollerinden sorumluydu – prodüksiyon öncesi görüntüleri yeniden oluşturmak için. Cilento, “Düz başlı ve güzel bir dansçı,” dedi. “Bence makine yapmadan da üstesinden gelebilir.”

Cilento, dansçılarının makine gibi görünmesini istemiyor. Hassasiyet var ve sonra kırılganlık var. Fosse’nin koreografisi son yıllarda sert, minimalist bir görünüme indirgenen veya kopyalanan – Michael Jackson, Beyoncé ve hatta son Addams Çarşamba dansında görülen – ve genellikle aşırı basitleştirilmiş bir pop kültürü elyafı olduğunun fazlasıyla farkında.

Ancak Cilento, “onlar tam olarak onun yaptığı gibi yapmıyorlar” diye üzülmek yerine, geriye kalanlara odaklanmayı tercih ediyor.

“Devam edebilmek için bu inanılmaz işi bıraktı” dedi. “Onu ait olduğu yere geri getirmek ve onu doğru şekilde temsil etmek istiyorum.”

Buna rağmen, San Diego şovu mücadele etti; İki perde farklı şovlar gibi geldi. İlk yarı, dansçıların enstrümanlara tepki verdiği dört bölümlük bir bölüm olan “Perküsyon” da dahil olmak üzere coşkulu sayılarla uçtu; ışıltılı üçlü “Winnetka’dan Büyük Gürültü”; ve heyecan verici sonuç, “Dans Eden Adam.”

Dancin’ Man’in başlangıcı Big City Mime idi (ve hala öyle), ince, zarif Peter John Chursin, New York’a inip fahişelerle karşılaştığında Fosse’nin bir versiyonunu gevşek bir şekilde tasvir ediyor – şovdaki diğerleri de onun rolünü dolduruyor – ve pezevenkler ve sonunda dans eden vücudunu bulur.

“Big City Mime”, “Dancin”in kavisinde aniden beliren bir rüya ya da fantazi balesi gibi eğlencelidir. “Cabaret”ten “My Lord” (farklı müziklerle), “Sweet Charity”den “Rich Man’s Frug” ve “The Little Prince”ten Fosse’s Snake Dance dahil olmak üzere Fosse’nin repertuarına bir dizi gönderme içerir. Yılanla ilgili bir anda, dansçılar canlandırıcı bir şekilde dururlar ve kollarını V şeklinde uzatırlar. Cilento bir provada “Gerçekten abartmalısın,” dedi. “Senin istediğinden daha büyük olmalı. Eller. Parmaklarınızı kaldırın, koltuk altınıza bakın. bacaklar geniş. Bu şey olmalı önemli

Ancak bir patlama ve heyecan verici “Sing, Sing, Sing” ile başlayan ikinci perdede hız sorunları vardı. “Amerika” – dansçılar bile bu konuda hemfikirdi – sorunluydu. Bu vatansever sayıyı daha modern bir izleyici kitlesi için yeniden tasarlayan oyuncular, sosyal adalet sorunları hakkında konuştular; bilgiçliğe yöneldi. Cilento, “Geri döndüm ve Bob’un ne yaptığına baktım ve gerçekten ilginçti,” dedi. “Yorumlar yaptı ama asla yapmadı doğrudan Yorumlar. Erkekler, kadınlar ve kölelik hakkında yorum yaptı. Ama hepsi şarkı ve dans yoluylaydı ve eğlenceydi. Yani hiçbir şey kuru ve sivri değildi.”

Sayının onun versiyonu artık Fosse’nin şarkı ve dansla anlatılan “Amerika” ile eşleşiyor. Cilento ayrıca sona, birkaç oyuncunun bazı önemli dans anlarını geri getirmek için geri döndüğü bir koda ekledi. San Diego’da, yalnız bir dansçının Fosse imajını canlandırmasıyla sona erdi. “Sanırım biraz batırdım,” dedi Cilento, sık sık kıkırdayarak. “Ama görene kadar bunu bilemezsin. Onu gördüğümde kendimi boş ve rahatsız hissettim. Sadece bir asansör olması gerektiğini hissettim.

Daha sonra ekledi: “Bu ağır olamaz. Ateş gibi hareket etmesi gerekiyor.”

Yine, her şey şovda dans etmekten daha fazlasını yapan oyuncu kadrosuna bağlı – onlar da rol yapıyor ve şarkı söylüyorlar. Gösterinin yönetmen yardımcısı ve müzik sahnesi yönetmeni Cilento ve Corinne McFadden Herrera, olası dansçıları erkenden tartıştıklarında, vardiyalı oyuncu kadrosu önerdi – sanatçıların iki buçuk kuşağı kapsayacağını ve “genç, taze, ham enerjiyi” karıştıracağını. 20’li yaşlarının başındaki insanlar,” dedi, “30’larının sonlarında ve 40’larının başında sahip olduğumuz insanların ışıltısı, tarzı ve oyunculuk yeteneği.”

30 yaşında ortalarda bir yere düşen Yeman Brown, beceri ve deneyimdeki çeşitliliğin zenginliğine bayılıyor. “Caz ayakkabılarıyla dans etmeye alışkın değilim ama hep birlikte dans ediyoruz” dedi. “Öyle demek istiyorum Ben Peter Chursin’in yanında dans edin. Ne?”

Fosse’nin siyahi danstan etkilenen koreografisi ile Reggie Wilson’la yaptığı çalışma arasında bağlantı kurarak kendi dans tarihiyle bağlantılar kuruyor. “Ritme geri dönüyor ve zile geri dönüyor” dedi. “Reggie’nin çalışmasında, Amerika’ya geldiğimizde köle sahiplerinin davullarımızı ve iletişim yeteneğimizi aldıklarından bahsediyor, ancak ritmi alamadılar çünkü bu bedende ve bedende güç var. Bay Fosse’nin vücuda ve ritme güç verdiğini hissediyorum.”

School of American Ballet’e gitmeden önce ailesinin Kuzey Carolina’daki stüdyosunda dans eğitimine başlayan 39 yaşındaki Manuel Herrera, son yıllarda danstan çok oyunculuğa odaklandı.

“Dansçılar çok güvercinliklidir” dedi. “Pek çok insan senin bu şeritten çıkmanı istemiyor.”

Ve Broadway’de dans genellikle bir dipnot, bir ara olarak görülür. Herrera, müzikal tiyatrodaki dansçıların tam olarak kutlanmadığını söyledi. Koreografisini Cilento’nun yaptığı 2005 yapımı “Sweet Charity”de rol aldığında, aktör Denis O’Hare ona doğal bir oyunculuk yeteneğine sahip olduğunu söyledi ve odağını değiştirmesini önerdi. Herrera yaptı. Ama sonra “Dans” oldu.

“Hayatımın en iyi halinde değildim” dedi. “Yıllardır dansçılarla aynı odada bulunmadım.”

Ancak bu deneyimi canlandırıcı buldu. “Bu işte hayatımın bir parçası olan bir tarafımı bir sonraki yere geçmek için kapatmak zorunda kalmam çok yazık” dedi. “Tüm eğitimim ve kariyerim boyunca yaptığım her şeyi tam anlamıyla aynı anda yaptığım bir şovda nasıl geri dönüyorum? Bu bir rüya şovu. Tüm kariyerim boyunca bu diziyi beklemiş gibi hissediyorum.”